Публикация

Нови терапии изместват кортикостероидите за лечение на атопичен дерматит

Нови терапии изместват кортикостероидите за лечение на атопичен дерматит

Доц. Дърленски, кои са начините за справяне с атопичния дерматит от най-ранна детска възраст?

Ранната профилактика е първото, което трябва да се направи, ако има фамилна обремененост. Така рискът от атопичен дерматит може да намали наполовина. Това показаха проучвания от 2016-2018 г. При наследственост се започва третиране с емолиенти още  преди да се е развило заболяването атопичен дерматит. Най-добре това да стане веднага след раждането.

Емолиентите са вещества, които хидратират и възстановяват кожната бариера, без в тях да има лекарства. Най-често атопичният дерматит започва във възрастта между 6 месеца и 2 г. Ако започне използване на емолиенти веднага след раждането, рискът намалява с 50%.

Това е логично, защото се знае какъв е проблемът при АД - нарушената кожна бариера. Така през нея по-лесно проникват всякакви вещества отвън, микроби и химикали, алергени.

Много родители не искат кортикостероиди заради страничните им ефекти. Имат ли алтернатива тези лекарства?

Наистина, около две трети от майките в България се страхуват да се лекуват дори с локални кортикостероиди. Кортикофобията е често срещана в лекарската практика. Проучване на нашия екип от 2016 г. показва, че над 60% от майките се страхуват да започнат лечение с локални кортикостероиди. Притесненията са свързани с възможните странични ефекти. От друга страна лекарите не винаги разясняват подробно какви са възможностите за лечение.

Съвременната медицина обаче може да предложи нови, алтернативни по-ефективни терапии.

 

Навлизайки в патогенетичното лечение ние можем да използваме имуномодулатори. Те нямат страничните ефекти на кортикостероидите като например окосмяване, атрофия на кожата, потискане на хипоталамо-хипофизната ос и други.

Имуномодулаторите са нестероидни средства, които се прилагат както локално, така и системно. Те се употребяват отдавна в практиката. Това са например азотиоприн, метотрексат.

лечение на атопичен дерматит

Използват ли се биологични лекарства в България за това заболяване?

Мога да кажа, че в България лечението на атопичния дерматит е на ниво. Много скоро очакваме да навлязат биологичните лекарства, т.нар. моноклонални антитела, които блокират една брънка от заболяването. За да се стигне до реимбурсация на това лечение обаче, ще мине известно време. Необходими са усилия на лекари и пациенти и сериозен ангажимент от страна на държавата. Българското дружество по дерматология държи българските пациенти да получават съвременно лечение, каквото е в другите европейски страни или САЩ.

Най-съвременното лечение е застъпено в консенсуса на Българското дерматологично дружество. То включва локални средства тъй наречените калциево-невринови инхибитори. Те имат потискащо действие върху възпалението, без да имат страничните ефекти на кортикостероидите.

Може ли да се излекува атопичен дерматит?

Атопичният дерматит е често срещан при малките деца. До 2050 г. всяко второ дете в индустриалните страни ще се ражда с една или друга форма на атопия. Сега честотата при децата е 10-30 %. Добрата новина е, че 70-80% успяват да го израснат и нямат симптоми на кожата.
След години наблюдаваме нещо, което се нарича атопичен марш  - при около 20% от пациентите с атопичен дерматит симптомите преминават към други органи - белия дроб, носа, очите. Те развиват алергична астма, сенна хрема или алергичен конюнктивит. С навлизане в юношеството кожата остава все по-често на заден план за сметка на дихателната система.

Пациентите с атопичен дерматит имат по-голям риск от всякаква алергия - акари, храни, но и контактни алергени - най-често към никел, но и към консерванти, ароматизиращи субстанции. В известен процент от случаите може да се получи дори реакция към някои от лекарствата, включително и към кортикостероди.

Благодарение на системното приложение на профилактични средства атопичният дерматит не може да бъде излекуван, но може да навлезе в една дългогодишна продължителна и стабилна ремисия. Наблюдава се както при деца така и при възрастни.

 

В България сравнително малък процент пациенти с атопичен дерматит имат нужда от продължително и упорито лечение, тъй като е резистентен на традиционните терапии. Това обаче не означава че той трябва да бъде дискриминиран и няма да получи адекватно лечение.

 

автор на интервюто: Илияна Ангелова

 

Коментари