Публикация

Имунитетът на децата зависи пряко от червата

Имунитетът на децата зависи пряко от червата

Имунитетът на децата съзрява едва към седмата година, а дотогава е нормално малките да боледуват по-често. Вместо да се търси агресивно и бързо действащо лечение, добре е родителите да помислят за закаляване, подчертава д-р Лиляна Михайлова, специалист педиатър от гр. Хасково.

Децата трябва да имат правилен хигиенно-диетичен режим

Храната е много важна за добрия имунитет. Ежедневното меню на децата трябва да е балансирано, да включва млечни и месни продукти, варива, плодове и зеленчуци. Препоръчително е да се избягва консумацията на пържено и храни с оцветители и консерванти. Хубаво е детето да приема достатъчно течности – вода, билкови чайчета, прясно изцедени плодови и зеленчукови сокове, които са богати на естествени витамини, минерали и фибри.  По съвет на педиатъра може да се добавят

Витамини като допълваща имунотерапия,

която да укрепне защитните сили на организма. Особено такива витамини, които детето не може да си набави изцяло от храната. Последни изследвания сочат, че българските деца масово имат намалени нива на витамин D в организма, отбелязва д-р Михайлова. Това е един от витамините, които играят важна роля в изграждане на имунитета. Когато през зимата заради студа и валежите децата играят по-рядко навън, може да се получи дефицит. Това води до понижаване стабилността на имунната система, а оттам – до по-чести и упорити инфекции.

Грижете се за здравето на стомаха и червата

Близо 70% от имунната система на човек е съсредоточена в стомаха и когато той е здрав, количествата вредни бактерии в него са минимални от по-честите инфекции. При намален имунитет, лошо хранене или след прием на антибиотици полезните бактерии в организма силно намаляват и остават предимно т.нар. „лоши“, които отделят токсини и не могат да се противопоставят на вирусите. Организмът става по-слаб и уязвим.

Първият имунен отговор се случва именно в червата. Затова грижата за тях трябва да е по-особена. Тогава малките стават податливи на стомашно-чревни инфекции, по-често боледуват от грипни и други вирусни инфекции.

здраве на червата

Пробиотиците са чудесна възможност за профилактика,

като в случая трябва да се избират формули, специално създадени за крехкия детски организъм. В моята практика работя успешно с Lacto 4 Kids, посочва д-р Михайлова. Той може да се приема както превантивно, така и когато вече има заболяване.

 

Ефектът му се дължи на това, че е пробиотик, създаден специално за деца - от кърмачета до подрастващи. Съдържа живи лактобацили, които изграждат естествена бариера срещу вредните и патогенни микроорганизми и предпазва детския организъм от тях.

Може да се приема и като съпътстваща терапия, когато детето се лекува от грип или друг вид вирусна инфекция, и като профилактично средство. Не съдържа вещества, които могат да навредят на децата.

 

При така често разпространените чревни вируси, които се съпътстват от повръщане и разстройство, Lacto 4 Kids бързо възстановява и нормализира чревната микрофлора, подсилва детския имунитет. Пробиотикът е във вид на капсули, които се отварят, така че съдържимото в тях може да бъде дадено на детето заедно с напитка, храна, кисело мляко, което го прави подходящ и за бебета.

Как да избираме и даваме пробиотици на децата

Закаляването укрепва белите дробове

Закалителните процедури са особено важни за белите дробове, защото грипът и усложненията от грипа засягат предимно тях. Децата трябва да се извеждат на въздух, особено когато времето е слънчево. Обличайте ги в съответствие с времето навън, като избягвате преобличането, съветва още д-р Михайлова. Същото важи и за затворените помещения, в които децата прекарват голяма част от деня – те трябва да се проветряват често, за да влиза чист въздух и да не се задържат вредни бактерии. Температурата не трябва да е нито прекалено висока, нито прекалено ниска. Оптималната е около 20-22 градуса в стаята.

Ако все пак детето се разболее,

лекарят ще прецени какво точно лечение е необходимо, с какви медикаменти и колко време да продължи. Често майките нямат търпение, настояват за по-агресивно лечение и за непременно включване на антибиотик, споделя впечатления д-р Лиляна Михайлова. Някои от тях дори започват лечение на своя глава, като често сами включват антибиотик. Този вид самолечение по-скоро може да навреди, отколкото да помогне. Има родители, които използват антибиотик за „лечение“ на висока температура, посочва педиатърът.

Антибиотикът не е лекарство за температура

Майките трябва са добре запознати с ползите и рисковете при употреба на тези лекарства. Понякога те наистина са необходими, за да се преодолее усложнението – бронхит, отит или пневмония, но честата им и продължителна употреба може да намали критично полезните бактерии в червата.

Затова родителите трябва да изберат педиатър, на когото се доверяват и да следват указанията му кога с какво да лекуват. Пробиотиците може да бъде давани профилактично, но не и антибиотиците, подчертава д-р Михайлова.

 

 

 

 

Коментари

елка владова
14 ное 2018 14:28

Поздравления за д-р Михайлова. Много полезна статия. В България вече има внос на живи пробиотици за деца в течна форма - Биовестин Лакто. Препоръчвам го горещо.