Публикация

Най-важните витамини за успешна бременност

Най-важните витамини за успешна бременност

Интервю с д-р Вяра Джонгова, акушер-гинеколог, Медицински център „Лора“ - София

Д-р Джонгова, как жената, решила да стане майка, да се подготви за бременността?

Бременността е много важен период от живота на всяка жена. В България над 50% от бременностите са неочаквани. За радост обаче все повече жени започват да планират това събитие и съответно да искат да знаят какво трябва да направят още преди зачеването, така че да осигурят протичането на безпроблемна бременност и раждането на живо и здраво дете.

 

На първо място те трябва да променят начина си на живот, да се откажат от вредните навици като пушенето и алкохола.
Живеем в промишления свят, с промишлено отглеждане на храните. Колкото и да изглеждат здравословни в рекламите, не всички продукти обаче съдържат веществата, необходими за протичането на определени процеси в тялото, които имат значение за бременността.  

Най-важните витамини за успешна бременност
д-р Вяра Джонгова

 

 

Почти всички бъдещи майки знаят, че трябва да приемат фолиева киселина, много малко обаче са наясно защо това се налага. Още по-малко е известно, че за максимален ефектът фолиевата киселина трябва да се пие преди бременността.

Колко време преди зачеването трябва да започне приемът на тази киселина?

 

Фолиевата киселина е витамин от група B (нарича се още витамин B9). За нея е установено, че намалява с над 70% риска от развитие на спина бифида (дефект на невралната тръба) – едно от най-тежките увреждания на плода. За да бъде наистина ефективна профилактиката, фолиевата киселина трябва да се приема поне два месеца преди забременяването.

 

Човешкият организъм не може я да синтезира. Самата киселина се съдържа в някои храни (спанак, марули, броколи, черен дроб). Препоръчително е тя да се взема като добавка, защото трудно се запазва в продуктите.

 

Много жени се притесняват да започнат да приемат фолиева киселина предварително поради опасения от предозиране или негативен ефект. Това няма как да стане – организмът няма депа за съхранение на този витамин. Количествата, които са излишни, се изхвърлят. И цял живот да се пие фолиева киселина, това няма да навреди, може само да помогне.

 

Витамин B9 има значение не само за профилактика на дефектите на невралната тръба. Tой вкарва желязото в клетката, освен това участва активно в репликацията (удвояването) на информационната рибонуклеинова киселина, която е матрицата за ДНК. Така че организмът има нужда от тази киселина и приемът й е много важен.

Какви прегледи/изследвания е добре да си направи жената преди зачеването? Налага ли се детайлна преценка на здравословното й състояние, на имунизационния й статус?

Жената, която планира бременност, трябва да обърне сериозно внимание на здравето си – да посети гинеколог, за да се уточни статусът на половата й система и да се направи профилактична цитонамазка. Ако има хронични заболявания, тя трябва да обсъди с лекуващите я лекари планираната бременност. Много е важно да се погледне състоянието на щитовидната жлеза, да се проследи кръвното налягане.

 

Бременнност - какви витамини трябва да се приемат

 

Добре е всяка жена, желаеща да стане майка, да провери имунизационния си статус. Някои инфекциозни болести (рубеола например) през бременността могат да увредят плода, други да застрашат сериозно здравето и на бъдещата майка.
Жена, която е повлияна от мощните антиваксърски движения и се страхува от ваксини, задължително трябва да се запознае с ефекта им, така че да не излага себе си и бъдещите си деца на риск.

 

По време на бременност много внимателно трябва да се правят имунизации. Акушерският протокол изисква да се оцени точно съотношението полза - риск.

Кои състояния могат да направят зачеването трудно?

Много са факторите, които могат да попречат на забременяването. Има жени, които правят опити два месеца да заченат и ако не се получи, решават, че имат стерилитет. Това обаче е чисто физиологичен процес, който не се случва на момента.

 

В съвременното акушерство стандартите са следните – консултация със специалист по репродуктивна е медицина необходима, ако:

  • двойката е под 35-годишна възраст и в рамките на година не настъпи бременност;
  • жената и партньорът й са над 35 години и липсва забременяване повече от 6 месеца.

Условието е обаче да има редовни полови контакти. Това е другата грешка на съвременния човек – чрез приложения изчислява настъпването на овулацията – нещо, което ние като лекари не можем да определим с абсолютна точност, медицината не е математика. В периода, в който е възможно зачеването, двойките правят ударно секс, после забравят. Съответно търпят и неудачи.

 

Преди бременността наличните инфекции трябва се санират, ако те са хронични и не могат да бъдат излекувани, да се доведат до неактивно състояние.

 

Какви прегледи и изследвания се правят преди бременност

 

Според мен е излишно да се правят много изследвания преди зачеването срещу теоретични фактори, които биха могли да попречат, защото това много натоварва психиката. Важното е жената да промени начина си на живот, да се откаже от вредните навици, както вече споменах, и ако спортува, да продължи да го прави. Спортът не е противопоказен за бременност, която се развива нормално.

Все повече българки раждат за първи път след 30-35-годишна възраст. Късната бременност има ли по-специални потребности?

С напредване на възрастта въпросителните и рисковете са много повече. Увеличават се хроничните заболявания, които биха могли да попречат на забременяването, на износването и раждането на живо и здраво дете.

 

В този аспект ние, гинеколозите, насочваме вниманието към по-честите фактори, които биха попречили на зачеването, и препоръчваме на пациентките съответните консултации. Една хипертония например би могла да се усложни в хода на бременността, да се стигне до прееклампсия, което е сред най-тежките усложнения на акушерството и пряко може да застраши живота и на плода, и на бъдещата майка. Затова много важно е жената да посети акушер-гинеколог за предварителен преглед и ако има оплаквания или заболявания, да ги сподели, за да се намалят рисковете.

 

Съвременният човек пие много лекарства. Има обаче медикаменти, които са противопоказни при бременни. Бъдещата майка трябва да се консултира с лекуващия лекар за приеманите медикаменти. Може да се наложи смяна на терапията, особено в първите месеци, когато протича органогенезата на бебето - от една клетка се изгражда цяла система, и опасностите са в пъти по-високи.

Необходимо ли е бъдещата майка да приема освен фолиева киселина и други витамини?

Витамините и микроелементите в храните не са достатъчни за нормалното протичане на бременността. Цяла България, с изключение на черноморската ивица, е регион с йоден недостиг.

 

Фолиева киселина, йод и витамини при бременност

 

Този минерал има изключителна голямо значение за човешкия организъм, особено за развитието на ембриона. Неговият недостиг може да доведе до тежко умствено изоставане на плода.

 

Йодът осигурява правилното функциониране на щитовидната жлеза, която е „приемно-разпределителна гара“ на цялата ендокринна система. Смята се, че дневната доза йод, необходима на човек, е 200 микрограма. Доказано е, че редовният прием на необходимото количество намалява риска от прееклампсия през бременността.

Как се набавя той?

Морската сол съдържа много йод. Той обаче е светлочувствителен елемент – разгражда се от дневната светлина. Затова е редно да се продава в тъмни пакети, което вече не се прави.

 

Пресните орехи, морските дарове са богати на йод. Но пак се опира до възможностите на човек да си набави качествена храна и да я консумира непрекъснато.

 

Препоръчително е през бременността да се приема и витамин Д3, който участва в изграждането на костите и зъбите. Тежкият недостиг на този витамин може също да доведе до умствено изоставане у плода.

 

Човек трудно си набавя този витамин. Той се синтезира от кожата под влияние на слънчевите лъчи. Преди години се смяташе, че необходимото количество витамин Д може да се получи чрез излагането на 5 кв. см кожа на слънце за 15 минути. Напоследък се говори, че това не е достатъчно. Дерматолозите пък съветват да не се прекалява, защото слънцето е вредно. Получава се един порочен кръг, от който не може да се излезе. А Д3 особено през зимния сезон е крайно дефицитен.

 

 

През бременността, макар и в малки количества, трябва да се приема витамин Е. Той е с мощен антиоксидантен ефект, освен това има отношение към образуването на половите хормони, подпомага процеса на забременяване и износване на плода. Витамин Е е много нетраен в продуктите (съдържа се млечните продукти, рибата, някои плодове) и околната среда, затова е желателно да се приема като добавка от бременните.

 

Витамини, които се приемат през бременността

 

Омега-3 мастни киселини също имат огромно значение за развитието и раждането на здраво бебе. Те не се синтезират от тялото на жената, затова е добре да се приемат като добавка.

Има ли вещества, с които трябва да се внимава през бременността?

Да, разбира се. Например с витамин А. Ако се предозира, може да окаже негативно влияние върху ембриона, да доведе до уродства, да застраши бременността.
Жената преди да зачене и в хода на бременността не бива да си самопредписва лекарства, дори витамини. Витамините в организма ни имат много строго определена функция, задачи и цели.

 

В днешно време хората масово се черпят с мултивитамини. Много пациентки изтъкват, че пият такива и се учудват, че им се предписват специални витамини за бременни.

 

 

 

 

 

А защо това се налага?

На пазара се предлагат препарати с всички най-необходими вещества за протичането на една нормална бременност, в точните количества. Такъв например е „Огестан“ – уникална комбинация от елементи, която гарантира доброто здраве на бъдещата майка и нейното дете.

 

Тази хранителна добавка съдържа:

  • Фолиева киселина - 400 микрограма;
  • Витамин Е – 10 микрограма;
  • Рибено масло, богато на омега-3 мастни киселини;
  • Витамин Д3 - 5 микрограма;
  • Йод - 150 микрограма (смята се, че останалите 50 микрограма необходима дневна доза жената ще си ги набави от храната, за да не се предозира).

Препоръчително е продуктът да започне да се приема най-малко два месеца преди зачеването, през цялата бременност, както и по време на кърменето, тъй като нуждите и на майката, и на плода са многократно увеличени. Дозата e по 1 таблетка дневно.

Коментари

Страхотна статия , д-р Джонгова !