Публикация

Нова система за охлаждане на скалпа срещу загубата на коса при пациенти с рак

Нова система за охлаждане на скалпа срещу загубата на коса при пациенти с рак

Загубата на коса (алопеция) е сред най-тежко приеманите странични реакции от пациентите с рак,

които се подлагат на химиотерапия в битката с болестта.

Алопецията е една от стигмите на рака - тя разкрива каква е диагнозата на болния, отнема чувството на пациента за дискретност и пълноценно съществуване в ежедневието, дори когато не е на терапия. Проучвания показват, че 8% от онкоболните в световен мащаб отказват да се подложат на животоспасяваща терапия заради страха от загуба на коса. Но има начин пациентите да запазят напълно или частично косата си и да имат някаква степен на контрол по време на лечението с химиотерапия.

 

Това може да стане чрез модерна система, с която Клиниката по химиотерапия към МБАЛ „Сердика“ (София, кв. Овча Купел 2, бул. „Президент Линкълн“ 128) вече разполага.

 

Системата се използва за превенцията на косопад при солидни тумори, вследствие на химиотерапевтично лечение. Може да се прилага при лечение на различни видове рак с утвърдени режими лекарствени комбинации. Състои се от компактен апарат, съдържащ охладител, който циркулира през специално проектирани шапки. Линиите с охладител използват за опора издигнато, регулируемо рамо, което предоставя максимален комфорт на пациента. Произведени от висококачествен силиконов материал, меките, гъвкави шапки за охлаждане предоставят плътно покритие на главата. За лесна идентификация петте различни размера са цветово обозначени, а вариращите големини осигуряват грижа за различни по форма скалпове.

 

Охлаждането причинява вазоконстрикция на кръвоносните съдове, което води до намаляване на притока на кръв с 20-40%. По този начин се редуцира количеството на химиотерапевтично лекарство и скоростта му на разпространение в плазмената мембрана на космените фоликули. Проведените изследвания доказват, че рискът от кожни метастази на скалпа при жени, използващи охлаждането на скалпа е много нисък - под 2,5%. Прилагането по време на лекарствената терапия има голям емоционален и социален ефект.

Процедурата не се покрива от НЗОК, но дава възможност на пациента за контрол, запазване на личното пространство и по-позитивно отношение към терапията.

 

В света има инсталирани над 3000 охлаждащи системи, с които са лекувани над 100 000 пациенти в 35 различни държави. През 2017 г. системата получи одобрение и регистрация за ефективност и безопасност от Американската агенция по безопасност на храните и лекарствата (FDA).

 

 

 

Коментари