Публикация
Нови европейски правила за етикетиране на храните
Европейският парламент подкрепи предложението на ЕК за задължително предоставяне на информация относно енергийната стойност, съдържанието на мазнини, наситени мастни киселини, захар и сол в хранителните продукти, която трябва да бъде посочена ясно и видимо на лицевата страна на опаковката.
Тези данни трябва да бъдат придружени от информация за препоръчителния дневен прием и да бъдат посочени в стойности за 100 грама или 100 милилитра. Депутатите настояват протеините, въглехидратите, фибрите и трансмазнините също да бъдат посочени на друго място на опаковката.
Предложеното законодателство на ЕС относно информацията на хранителните продукти цели да събере на едно място, да опрости и осъвремени правилата за етикетите на храните и общите правила за етикетиране.
Смята се, че с това гласуване Конфедерацията на производителите на храни и напитки в ЕС е постигнала голяма победа. Според данни на неправителствената организация Corporate Europe Observatory, производителите са похарчили около 1 млрд. евро, за да не допуснат да се въведе предлаганата система „светофар”.
Тя предвиждаше преработени храни да имат на етикета си червен, жълт или зелен цвят в зависимост от това дали имат високо, средно или ниско съдържание на сол, захар и мазнини.
Коментари