Публикация

Нови европейски правила за етикетиране на храните


Европейският парламент подкрепи предложението на ЕК за задължително предоставяне на информация относно енергийната стойност, съдържанието на мазнини, наситени мастни киселини, захар и сол в хранителните продукти, която трябва да бъде посочена ясно и видимо на лицевата страна на опаковката.

Тези данни трябва да бъдат придружени от информация за препоръчителния дневен прием и да бъдат посочени в стойности за 100 грама или 100 милилитра. Депутатите настояват протеините, въглехидратите, фибрите и трансмазнините също да бъдат посочени на друго място на опаковката.

Предложеното законодателство на ЕС относно информацията на хранителните продукти цели да събере на едно място, да опрости и осъвремени  правилата за етикетите на храните и общите правила за етикетиране.

Смята се, че с това гласуване Конфедерацията на производителите на храни и напитки в ЕС е постигнала голяма победа. Според данни на неправителствената организация Corporate Europe Observatory, производителите са похарчили около 1 млрд. евро, за да не допуснат да се въведе предлаганата система „светофар”.

Тя предвиждаше преработени храни да имат на етикета си червен, жълт или зелен цвят в зависимост от това дали имат високо, средно или ниско съдържание на сол, захар и мазнини.

Коментари