Публикация

Всяко десето българско дете се ражда недоносено

Всяко десето българско дете се ражда недоносено

В „Майчин дом“ всяка година на бял свят идват около 4 000 бебета, като близо 20% от тях са родени преждевременно. Тенденцията за раждане на недоносени деца се запазва в годините. На национално ниво делът им е малко над 10% от всички раждания, колкото е и средното равнище за Европа.

 

Това заяви д-р Станислава Хитрова от Клиниката по неонатология към „Майчин дом“.

 

По думите й тенденцията за около 6 000 преждевременни раждания годишно в България е тревожна, особено предвид общия спад на раждаемостта в страната и факта, че откакто се води такава статистика у нас, у нас не са се раждали толкова малко деца.

Факторите за преждевременно раждане са много

но сред водещите причини специалистите сочат начина на живот на бременните, все по-късната възраст за забременяване, съпътстващите заболявания и тютюнопушенето, което все още е широко разпространено сред българските жени.

 

В навечерието на Световния ден на недоносените деца (17 ноември) болница

„Майчин дом“ получи дарение от специализирани пелени

които са разработени специално за бебета с екстремно ниско тегло от 800 грама. Пелените се въвеждат за първи път в България, а дарението ще обхване 45 неонатологични отделения в страната.

 

Ключов фактор за развитието на недоносените бебета е експертизата на лекарите и базата за постродилна грижа, заяви д-р Хитрова и допълни, че

грижата за едно недоносено бебе може да достигне 1000-2000 лв. на ден

Тя припомни рекордния за „Майчин дом“ случай на преждевременно родено дете, което идва на бял свят с тегло от едва 450 грама, а днес е щастлив малчуган.

 

Поради своята висока експертиза

„Майчин дом“ проследява най-тежките бременности в страната

и е единствената АГ болница у нас, която предлага комплексна услуга за профилактика на бременността, включваща ехографски изследвания, биохимичен скрининг и неинвазивни ДНК тестове, ръководени от Националната генетична лаборатория.

 

Коментари