Публикация

Над 600 души се прегледаха безплатно за диабет във ВМА

Над 600 души се прегледаха безплатно за диабет във ВМА

В Световния ден за борба с диабета – 14 ноември, над 600 души провериха безплатно стойностите на своята кръвна захар и холестерол в рамките на кампанията за безплатни прегледи, организирана от специалистите от Клиниката по ендокринология и болести на обмяната.

Това е поредната инициатива на ендокринолозите от ВМА

с цел превенция и ранно откриване на социално значимото заболяване.

Ранните стъпки в борбата с диабета могат да бъдат решаващи и да предотвратят развитието на болестта, въпреки че много хора не вярват в промяната на начина на живот като път към доброто здраве,

категорична е проф. Ивона Даскалова – ръководител на Клиниката по ендокринология и болести на обмяната, председател на Българската диабетна асоциация и национален консултант по ендокринология.

 

Борбата с диабета започва още от детска възраст

затова не трябва да се допуска децата да се застояват пред компютъра или пред телевизора с вредни храни и безалкохолни напитки до себе си.

Създайте им култура на хранене още от най-ранни години, защото тя ще им гарантира добро здраве и качество на живот като пораснат“, призова още проф. Даскалова.

 

Световният ден за борба с диабета се отбелязва всяка година на 14 ноември по решение на Международната диабетна федерация и Световната здравна организация, в отговор на нарастващата тревога за бъдещето на милионите хора, страдащи от заболяването.

Коментари

Nikola Ovcharski
16 ное 2018 09:13

Браво!