Публикация

СВЕТОВЕН КОНГРЕС ОТЧИТА ЗНАЧИТЕЛНО НАРАСТВАНЕ НА ИНТЕРЕСА КЪМ ПЛАСТИЧНАТА ХИРУРГИЯ В ЦЕЛИЯ СВЯТ Д-р Людмил Пеев – пластичен хирург в Болница ВИТА, разказва за тенденциите и новостите

СВЕТОВЕН КОНГРЕС ОТЧИТА ЗНАЧИТЕЛНО НАРАСТВАНЕ НА ИНТЕРЕСА КЪМ ПЛАСТИЧНАТА ХИРУРГИЯ В ЦЕЛИЯ СВЯТ  Д-р Людмил Пеев – пластичен хирург в Болница ВИТА, разказва за тенденциите и новостите

От 31 октомври до 4 ноември в Америка се проведе 24-ят световен конгрес на  ISAPS – Международна организация на естетичните пластични хирурзи от целия свят, които традиционно се събират на този форум веднъж на всеки две години. Конгресът се състоя в Международния  конгресен център в Маями Бийч, щата Флорида. Въпреки масово налаганото схващане, че се движим в посока към всичко здравословно, екологично и природосъобразно, основните изводи от проведения научен форум бяха съвсем различни. Международното проучване показа, че процедурите по пластична хирургия са се увеличили с цели 5 % - най-голямото общо увеличение за хирургични интервенции във времето изобщо!
         Какви са причините за това? Многобройни, но основните са нарастващото като брой население, увеличаването на продължителността на живота, все повече развиващата се естетична, регенеративна и естетична медицина, както и все по-нарастващото търсене на естетични процедури от населението при все повече завишаващи се критерии за качеството на естетичните операции. В крайна сметка това е резултат и от повишаване на личностното самочувствие, респективно по-успешната личностна и професионална реализация, а оттам и до увеличаване на качеството на живот на всеки отделен човек в съвременното ни общество.

Резюмирайки основните тенденции, се налагат поне три основни извода:
 Налице е общо увеличение на хирургичните процедури. Нехирургичните процедури намаляват с 4%. А първите пет страни в света с най-много естетични пластични операции за съответните континенти са: Италия – за Европа, Япония – за Азия, Южно Африканската Република – за Африка, Бразилия – за Южна Америка, САЩ – за Северна Америка и Австралия – за Австралия и Океания.

Увеличаването на гърдите продължава да бъде най-популярната естетична пластична оперативна интервенция в света. Останалите в топ 10 на най-популярни операции в естетичната хирургия по света се разпределят по следния начин: Увеличаване на гърдите – 15.6%; Липосукция – 14.6%; Естетични операции на клепачите и веждите на очите (окулопластична хирургия) – 12.5%; Ринопластика – 8.1%; Абдоминопластика – 7.5%; Повдигане на бюста (мастопексия) –6%; Липофилинг на лице (трансфериране на собствена мазнина, фат-графтинг) – 5.6%; Намаляване (редуциране) на бюста – 4.5%; Файслифтинг – 4.3%;  Увеличаване на глутеусите чрез трансфер на мазнини (глутеален липофилинг) – 3.1%.

       Най-популярните нехирургични процедури продължават да бъдат инжектируеми, като на първо място продължава да бъде инжектирането на ботулинов токсин за премахване на активните - динамичните) бръчки, които се генерират от мускулатурата.

     Най-слабо популярната естетична пластична хирургична интервенция през 2017 г. е контуриране на лицевата кост с костен имплант, която е с най-голямо намаление на броя.

      Най-бързо развиващите се и набиращи все по-голяма популярност са естетичните пластични операции като: Лабипластика и вагинално подмладяване – 23% увеличение; Лифтинги в долната половина на тялото – увеличение с 22%; Поставяне на глутеални импланти – увеличение с 18%; Увеличаване на глутеусите чрез използване трансфер на мазнини – увеличение с 12%; Глутеален лифтинг – увеличение с 17%.

     Увеличаването на седалищните части е на мода в Латинска Америка и в някои африкански страни, но не и в Европа или други части по света като Азия и Австралия например.

     В Европа и в другите по-развити страни по света има значителен ръст на мини-инвазивните естетични пластични операции и манипулации за подмладяване, стягане и лифтиране на кожата на лицето, шията, тялото и крайниците.

Изобщо – стремежът на човечеството към красота и съвършенство не само продължава стремително, но и не се отказва в никой случай от средствата на естетичната пластична хирургия. Дори напротив – в резултат на новите щадящи иновативни техники, в днешно време все повече хора с желание се обръщат към пластичните хирурзи.

 

Коментари