Публикация

Полицейска акция за фалшиви болнични


Започна специализирана полицейска операция „Болничните” срещу „източване” на средства от НОИ, съобщи вътрешният министър Цветан Цветанов.

Схемата предвиждала създаването на фирма, която в рамките на 6 до 12 месеца не се регистрирала в НОИ. Непосредствено след регистрацията й в института служителите, които били осигурявани на заплати от 1600 – 2000 лв., излизали в болнични и започвали да получават обезщетения.

Участници в схемата обикновено са хора, които преди това са се занимавали с ДДС измами, посочи Цветан Цветанов. Най-пресният пример е с жена, задържана за ДДС измами преди два месеца по време на операции на СДВР.
В момента, в който жената е освободена от ареста заради бременност, тя е регистрирала фирма със служители с високи заплати, за да изтеглят болнични. Друг пример е с клошар, на чието име са регистрирани две-три фирми.

Започнали са проверки в шест ДКЦ-та в София, изземват се болнични книги и болнични листове.

„По наша информация нито осигурените лица знаят, че са осигурени, нито пък знаят, че са боледували, а самите доктори са издавали болнични листове, без да са виждали съответните болни.

По схемата, която се разследва в момента, става дума за злоупотреби до 500 хил. лв., но иначе нанесените щети в бюджета на НОИ са много по-сериозни”, посочи вътрешният министър.

Коментари