Публикация

Флашмоб срещу рака на простатата

Флашмоб срещу рака на простатата

В софийското метро днес се проведе флашмоб в подкрепа на пациенти с рак на простатата.

 

Събитието изненада десетки пътници на метростанция „Сердика“ 2. Чрез него се отбелязва по нетрадиционен начин Световния месец за превенция на мъжкото здраве.

Целта на кампанията „Подкрепи любимия мъж“ е да повиши информираността на обществото относно рака на простатата

Във флашмоба се включиха певицата Мариана Попова, актьорът Веселин Плачков и танцьорите от Dance Academy. Популярната изпълнителка изпя хитовата песен „It’s raining men” и призова жените да подкрепят мъжете до себе си в грижата за тяхното здраве.

 

Актьорът Веселин Плачков, който за втора поредна година участва в кампанията за превенция на рака на простатата, апелира мъжете да ходят поне веднъж годишно на профилактични прегледи.

 

„Любовта и здравето изискват грижи. Ако обичате любимия човек до себе си и искате да остареете заедно, е важно не само да се грижите за любовта, но и за здравето“, заяви той пред присъстващите в метрото.

 

Д-р Светлана Ганчева от Клиниката по медицинска онкология към Аджибадем Сити Клиник Онкологичен център изнесе актуални данни за онкологичното заболяване, което е второто по честота при мъжете.

Над 1,5 млн. мъже в света са с диагноза рак на простатата

Всяка година заболяването e сред основните причинители на смърт при мъжете. В България през 2015 г. са диагностицирани 2545 нови случая, каза д-р Ганчева.

 

Тя обясни, че

ракът на простатата няма характерни симптоми, по които да се постави точна диагноза

Много често те се откриват при профилактични прегледи. Рискови фактори са възрастта, семейната история, етническата принадлежност, генетичните фактори и факторите от околната среда, както и тютюнопушенето и употребата на алкохол в големи количества.

Мъже, които имат първа степен роднини (брат или баща) с рак на простатата, са с два пъти по-голям риск от развитие на болестта

Освен това честотата на рака на простатата ескалира драстично с увеличаване на възрастта.

Всеки мъж, навършил 55 години, веднъж годишно трябва да си направи профилактичен преглед с изследване на маркер в кръвта и при необходимост да посети уролог, заяви д-р Ганчева.

Кампанията за превенция на рака на простатата се организира за втора поредна година.

Коментари