Публикация

Млади медици информират за резистентността от антибиотици

Млади медици информират за резистентността от антибиотици

Тази година Европейският регион на СЗО отбелязва четвъртата ежегодна Световна седмица, посветена на осведомеността за отговорно прилагане на антибиотиците - от 12 до 18 ноември. Едно от основните послания е, че здравето на човека, животните и околната среда са неразривно свързани в едно общо здраве. В началото на седмицата  д-р Скендер Сила, представител на СЗО в България, алармира, че ако не се вземат мерки за ограничаване на антибиотичната резистентност, се очаква в близко бъдеще милиони хора да загубят живота си. Към 2050 г. има реална опасност микробната резистентност към антибиотици да се превърне в по-честа причина за смърт от рака.

 

В България седмицата се отбелязва с редица активности. Една от тях е с подкрепата на Асоциацията на студентите медици – София. През цялата седмица младите медици раздават образователни материали и запознават с проблема на специални информационни щандове в УМБАЛ „Александровска“ и Военномедицинска академия.

 

В България все още нямаме Национален план срещу антибиотичната резистентност и за разумна употреба на антибиотиците. Седмицата ще завърши с крос в подкрепа на каузата за отговорно прилагане на антибиотиците в Южния парк под надслов „Всеки от нас има роля“. Всички желаещи могат да се присъединят на 18 ноември от 09.45 на Паметника с птиците. 

Коментари