Публикация

СЗО: 7 от всеки 100 пациенти се заразява от вътреболнична инфекция

СЗО: 7 от всеки 100 пациенти се заразява от вътреболнична инфекция

Между 5 и 10% от пациентите в болниците биват засегнати от вътреболнични инфекции, като годишно около 37 000 загиват в Европейския съюз. Това отбеляза доц. Росица Вачева при откриването на 12-ти Национален конгрес по нозокомиални инфекции, който се провежда от 15 до 16 ноември в София. Форумът е организиран от Българската асоциация по превенция и контрол на нозокомиалните инфекции „БулНозо“, като негов домакин е УМБАЛ „Св. Анна“.

 

По думите на доц. Вачева

 

съвременната медицина разполага с набор от лесно-изпълними методи

 

и средства за превенции на тези инфекции. Като мерки, които трябва да бъдат въведени във всички лечебни заведения, тя посочи:

 

  • защитата на персонала чрез имунизации за заболявания, като хепатит В и грип,
  • стерилизацията,
  • обучението на медиците,
  • прилагането на стандартите.

 

Представителят на Световната здравна организация Скендер Сила коментира, че всяка година по света стотици милиони хора биват поразени от вътреболнични инфекции. Той отбеляза, че седем на всеки 100 пациенти, лекуващи се в болница, се заразяват. Според него това води до голямо

 

повишаване на заболеваемостта и смътността,

 

а също така и до сериозни здравни разходи. По думите му е трудно да се справим с проблема, защото той съществува дори в най-добрите лечебни заведения, разполагащи с последните технологии в медицината. Той добави, че основна роля за превенцията имат професионалистите по здравни грижи.

 

Председателят на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи Милка Василева потвърди думите на Скендер Сила. Тя каза, че съсловната организация прави всичко възможно да организира непрекъснати обучения.

 

Д-р Иван Маджаров, председател на Българския лекарски съюз също отбеляза ролята на професионалистите по здравни грижи за справяне с проблема. По думите му само когато медицинските специалисти си свършат работата, може да се разчита, че този световен проблем ще бъде овладян. Трудно бихме могли да се справим с наличния кадрови потенциал, отчете той.

 

През тази година в центъра на конгресната програмата бяха:

 

  • Защитата на персонала в болничните заведения, чрез имунизация срещу нозокомиални инфекции, като хепатит В и грип;
  • Стерилизацията в болничната практика: организация, обучение, приложение на стандартите и проблеми за решаване
  • Специално внимание ще бъде отделено на появата и разпространението на множествено резистентни патогени и мерки за ограничаване разпространението им
  • Безопасност на пациента-хигиена на ръцете  и превенция на ИСМО при инвазивни процедури;
  • Обявяване и подкрепа на Световната седмица за подобряване осведомеността за прашилна употреба на антибиотиците 12-18 ноември, 2018 г (СЗО) и Европейски ден на антибиотиците 18 ноември, 2018 (ECDC, Stockholm)

 

Българската Асоциация по Превенция и Контрол на Нозокомиалните Инфекции «БулНозо» е сдружение на широк кръг професионалисти (лекари и сестри,  медицински и немедицински специалисти), които желаят да работят за ограничаване на инфекциите, свързани с медицинското обслужване (вътреболнични/ нозокомиални  инфекции) в България. БулНозо се стреми да предоставя на своите членове необходимата за тяхното професионално развитие информация по отношение на европейските стандарти и нововъведения чрез поддържане на интернет страницата www.bulnoso.org и издаване на печатния орган на Асоциацията – списанието «Нозокомиални инфекции», което е единственото научно-практическо издание на български език в тази област, както и чрез провежданите ежегодно национални и регионални форуми: конгреси и семинари с информационно –обучителна цел (общо 11 конгреса и 9 семинара, проведени досега).

     

През 2009-2017 г. успешно бяха проведени 7 обучителни семинари в различни региони на страната и 5 Национални семинара на „БулНозо Академия” на тема: „ Защита на пациента и предпазване на персонала”, целящи да подпомогнат дейността на болниците по внедряване на разпоредения с Наредба № 3 на Министерство на здравеопазването от 8.05.2013 г. Медицински стандарт по превенция и контрол на вътреболничните инфекции и Директива 2010/32/ЕС.

Коментари