Публикация

Безплатни изследвания за сексуално предавани инфекции

Безплатни изследвания за сексуално предавани инфекции

Националният център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) през ноември и декември ще извършва безвъзмездно изследвания за най-честите бактериални сексуално предавани инфекции – гонорея, хламидия и микоплазма.

Гонореята, урогенитална хламидийна и микоплазмена инфекция са едни от основните причини за предотвратимо безплодие

 

Нелекувани, тези инфекции причиняват безсимптомно протичащи заболявания в горния генитален тракт и тазово-възпалителна болест (ТВБ) при около 10-15% от жените.

 

Това довежда до трайно увреждане на фалопиевите тръби, матката и околните тъкани и впоследствие до стерилитет.

В световен мащаб ежегодно от гонорея, хламидия и микоплазма заболяват приблизително повече от 200 милиона души

При повечето заразени жени липсват симптоми.

 

Националният център по заразни и паразитни болести препоръчва ежегодно тестване за инфекции на всички сексуално активни жени на възраст под 25 години, както и на по-възрастни жени и мъже с нов сексуален партньор през последните 6 месеца или партньор, който има доказана полово предавана инфекция.

Ако сте сексуално активна жена или мъж на възраст между 15 и 49 години, може да се възползвате от безплатните изследвания

От НЦЗПБ уточняват, че е необходимо всеки да предостави самостоятелно взет урогенитален секрет и да попълни приложения въпросник и информираното съгласие.

Изследванията ще се извършват чрез молекулярни методи (Real Time PCR)

които са най-достоверните (с чувствителност и специфичност до 90-95%) и най-широко използваните тестове за гонорея и урогенитална хламидийна и микоплазмена инфекция.
Предимство на молекулярните методи е, че те могат да открият тези инфекции в самостоятелно взет влагалищен секрет и първа сутрешна урина.

Коментари