Публикация

Само слънце не стига


Излагането на слънце често не е достатъчно за нормалното производство на витамин D в организма, заявяват американски учени, цитирани от BBC. Специалистите установили, че много хора страдат от недостиг на D-хормон (защото всъщност вит. D е хормон), а това има неблагоприятни последици за здравето.

Според изследователите от САЩ наднорменото тегло възпрепятства навлизането в кръвта на D-хормона. Друг проблем е, че дори и през лятото основно по-възрастните не се излагат достатъчно на слънце, поради което е неправилно да спират приема на D-препарати.

Медиците са категорични, че в сравнение с вниманието, което се отделя на най-популярните витамини – С, А и Е, витамин D е силно подценен. А учените тепърва откриват негови много сериозни ползи за здравето.

Още през 2008 г. престижното американско списание Proceedings of the National Academy of Sciences разкри, че хората с по-високи нива на витамин D имат по-голям шанс да преживеят рака на дебелото черво, на гърдата и на белите дробове.

Изследванията показват, че адекватната дневна доза може да намали наполовина риска от рак на гърдата и на червата. Витамин D намалява опасността от сърдечни заболявания, диабет и дори от настинка и грип. Но въпреки тези все по-неопровержими доказателства много хора не получават достатъчно от веществото.

Другият проблем е, че при хората над 50 г. бъбречната функция започва естествено да отслабва, а D-хормонът става активен след активация в бъбреците. Но и за това има решение. Вече са създадени препарати (напр. Алфа-Д-3), които доставят на организма D-хормон в готов за усвояване вид. 

Коментари