Публикация

Противогрипни ваксини ще има в аптеките през следващата седмица, не е късно за имунизация

Противогрипни ваксини ще има в аптеките през следващата седмица, не е късно за имунизация

Постепенно навлизаме в сезона на грипа. Има известно закъснение спрямо миналия сезон. В Западна Европа има вече първи случаи. Най-напред бяха хванати в Скандинавските страни, Шотландия, Англия. Засега нещата са според очакванията. Дори да има 2-3-седмично закъснение, вероятно към края на януари или февруари пак ще достигнем до епидемични стойности.

 

Това заяви д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор, пред БНТ.

 

Той отбеляза, че за

втора година противогрипните ваксини в страната се изчерпват

– докато през 2017 г. това е станало в края на сезона, през настоящата те са свършили още през октомври.

Хубаво е, че има по-голям интерес. Хората започват да разбират, че това е начинът да се предпазят от грип.
При грипа е важно да защитим тези, за които може заболяването да е фатално - деца, хора с имунни проблеми, с хронични заболявания, възрастни над 65 години, подчерта д-р Кунчев.

Главният държавен здравен инспектор отбеляза, че не очаква особености в начина на протичане на грипа. Призова обаче да не се подценява, тъй като

грипът атакува много органи и системи в организма

Д-р Кунчев съобщи, че една от двете фирми, които внасят противогрипни ваксини у нас, е успяла да осигури допълнително 7000 дози. Би трябвало днес те да пристигнат в страната.

В средата на следващата седмица (сряда, четвъртък) новите ваксини ще са налични в аптеките

Той подчерта, че все още не е късно човек да си постави противогрипна ваксина. Имунизация може да се направи до края на декември, особено с това закъснение на грипа.

 

„Единственият критерий за някакъв срок е да има две-три седмици, за да може да се изработи някакъв имунитет“, поясни главният държавен здравен инспектор.

140 000-150 000 дози от противогрипните ваксини вече са недостатъчни за България, производителите ще се съобразят с тази тенденция. Другото, което ще реши проблема, е приемането на национална програма за грип, която ще осигури възможност за безплатна имунизация точно на най-рисковата група – хората над 65 години. Вярвам, че тя ще стане факт до края на тази година и за следващия сезон тези хора ще имат безплатен достъп до превенция, отбеляза д-р Кунчев.

Той коментира и ситуацията с разпространението на хепатит А в столицата, като подчерта, че за момента основният епидемичен взрив в квартал Факултета е под контрол. Главният държавен здравен инспектор прогнозира, че до края на годината ще влезе в нормалните граници.

Коментари