Публикация

България има нужда от Национална стратегия за антибиотична политика

България има нужда от Национална стратегия за антибиотична политика

Катедрата по „Микробиология и имунология” при МУ-Пловдив и Микробиологичната лаборатория при УМБАЛ „Св. Георги” за поредна година отбелязаха Европейския ден за разумна употреба на антибиотиците 18 ноември

 

По време на събитието присъстващите се запознаха със значението на антибиотичната политика, проблемите, свързани с антибиотичната резистентност и необходимостта от разумната употреба на антибиотиците.

 

Установено е, че през последното десетилетие смъртността от инфекции, причинени от резистентни към антибиотици бактерии, възлиза на повече от 30 000 души годишно в Европа и 700 000 хил. по света. В България, от началото на годината, има 280 смъртни случая, причинени от антибиотична резистентност'', заяви проф. Мариана Мурджева,  ръководител на катедра „Микробиология и имунология” в Медицински университет- Пловдив.

За да се редуцират тези цифри е необходимо да се въведат определени мерки и правила при изписването на антибиотици, както и да се завиши контрола в лечебните заведения.

 

Основният проблем е, че ние нямаме приета Национална стратегия за антибиотична политика... Въпреки че има такава програма от 2016г. тя все още не е утвърдена от Министерството на здравеопазването, допълни проф. Мурджева

 

Други проблеми според нея са липсата на пазара на някои антибиотици, които са включени в мониториране на резистентността и в антибиотични комбинации, както и завишената употреба на други- например, цефалоспорини от трета генерация. Проф. Мурджева наблегна на факта, че България е на 1-во място по консумация на цефалоспорини в Европа и в резултат на това резистентността към Клебсиела пневмония /причинител на пневмонии, уроинфекции, менингити и др./  е стигнала до 70%, което е в пъти повече спрямо други европейски държави. 

 

Друг акцент в програмата на събитието бяха съвременните методи за микробиологична диагностика, с които МУ- Пловдив и УМБАЛ ''Св. Георги'' разполагат. Благодарение на тях времето за откриване на микробни причинители се съкращава от няколко дена до часове и минути, което води до своевременна и адекватна антибиотична терапия, ограничаваща риска от развитие на резистентност. 

 

Мероприятието завърши с обявяването на конкурса ''Арт агар'', в който могат да вземат участие студенти и докторанти с рисунки от бактерии върху микробиологични агарови среди. Освен представянето на картините в изложба има и предвиден награден фонд за най-добрите творци. Крайният срок за предаване на рисунките е 18 декември.

 

Автор: Гергана Профирова

Коментари