Публикация

Диабетно стъпало – как да се предпазим? (ВИДЕО)

Диабетно стъпало – как да се предпазим? (ВИДЕО)

При диабетна полиневропатия дори малка травма – получена от носенето на неудобни обувки, одраскване, нараняване, може да доведе до инфекция и до отключването на диабетно стъпало, което да наложи оперативна интервенция.

 

За това предупреди проф. Иван Поромански, началник на Клиниката по гнойно-септична хирургия в „Пирогов“.

 

Той е категоричен, че

всеки диабетно болен трябва да полага грижи за краката си

– да носи удобни обувки, стъпалата всяка вечер да се наблюдават внимателно за драскотини и травми. Водата, с която се мият ходилата, не бива да бъде вряла. При полиневропатия чувствителността е намалена и има риск от изгаряния, след което се получава инфекция.

 

 

 

Проф. Поромански е на мнение, че хората с диабет трябва стриктно да следват режима, който са им предписали специалистите. Състоянието не бива да се неглижира – повишено да бъде вниманието и към ниските, и към високите нива на кръвната захар.

Вариациите на ниска и висока кръвна захар могат да доведат до проблеми при диабетно болните, които да нарушат нервните окончания, съответно кръвоснабдяването към тях и на базата на това да се получат т.нар. гангрени, поясни хирургът. 

За избягване на усложненията диабетно болните трябва да поддържат нормално телесно тегло

тютюнопушенето е абсолютно забранено.

 

„По отношение на профилактиката на невропатията немалко значение има приемането на медикаменти – такива, съдържащи алфалипоева киселина например“, смята проф. Поромански.

 

Подробности – вижте във видеото.

Коментари