Публикация

Кои фактори влияят на мъжката плодовитост?

Д-р Здравко Минев от АГ болница „Селена”-Пловдив, в интервю за Хелт медия.



Д-р Минев, бяхте един от експертите, които даваха безплатни консултации в Деня на репродуктивното здраве. Какъв е реалният проблем в практиката по отношение на мъжкото безплодие?
Мъжете са много по-трудни пациенти, по-трудно отиват на лекар, по-малко споделят  проблемите си. Като правило смятат, че наличието на ерекция изключва проблем с фертилността.

Най-лошо е, когато мъжът отказва да бъде изследван. Той просто не иска дори да влезе в „женска” болница и съпругата носи материала за изследване от къщи. Тази нагласа е сред причините и да се загърбва мъжкият фактор при безплодието, както и в много случаи да се забавят адекватните мерки.

Причините, най-често водещи до безплодие при силния пол?
На първо място са безразборните полови контакти, които водят до инфекции. При мъжа възпаленията често протичат без силно изразени симптоми, но постепенно увреждат оплодителната способност. Така, макар да има вече деца, мъжът може да се окаже без нито един жизнеспособен сперматозоид.

На второ място са аномалиите в тестисите и на кръвоносните съдове около тях и ако това не е било коригирано още в ранна възраст, увредените функции не могат да бъдат възстановени нито с лекарства, нито с операции. Колкото по-рано се открие проблемът, толкова по-сигурно е преодоляването му. Генетичните причини са с най-малка значимост.

Какви други фактори могат да повлияят върху мъжката плодовитост?
Природата не случайно е оставила тестисите извън тялото, в торбичка, на прохладно място. Неспазването на тези природни „решения” често води до стерилитет. При професии като шофьорската например, когато дългото седене повишава температурата на тестисите, те постепенно се увреждат. Същия ефект имат и тесните панталони.
Половата и хигиенната култура може да ограничи реално мъжкия стерилитет.

Какво зависи от родителите на момчето?
Много – те може би първи ще забележат дали в торбичката има два тестиса или само един, дали е по-разширена, или с различен цвят в единия участък, дали понякога единият тестис изчезва, дали има разширени кръвоносни съдове в основата на торбичката. И ако родителите мислят за бъдещето на детето си не само като кариера, апартамент и кола, но и за неговото благополучно семейство, те ще бъдат по-бдителни и най-малките признаци ще ги отведат при лекар.

Какво да предприемат двойките с проблеми при зачеването?
Мине ли максимум година и половина от съвместния живот, това е аларма да се търси лекар. Първата стъпка е едновременна - спермограма при мъжа и при жената проверка за възпаления на маточните тръби, изменения на лигавицата на матката, дали има достатъчен яйчников резерв и доколко хормоналните промени оказват влияние. При жените затлъстяването и рязкото отслабване категорично водят до промяна във функциите на яйчниците.

След това се прави цветна снимка на тръбите и при най-малко изменение се прибягва до лапароскопия, за да се проследи функционирането им. Установи ли се проблем, запушената тръба трябва да бъде премахната. Ефектът от пластични операции на маточните тръби за съжаление е много по-малък, отколкото от ин витро. Това е решение от вчерашния ден и нека жените да знаят, че запушената тръба трябва да се отстрани, за да не пречи за успешно ин витро.

Как се ориентират пациентите в избора на клиника?
Това, на което ние разчитаме, е, че добрите резултати  на клиниката вървят от уста на уста и пациентите разбират къде се прави всичко най-добро за тях, къде успеваемостта е висока и дори да има понякога преднамерени външни внушения, ще могат да направят сполучлив избор.

Коментари