Публикация

12 фактора, които увреждат гръбнака

12 фактора, които увреждат гръбнака

Хората рядко се замислят за ролята, която гръбнакът играе за техния организъм. Често се приема, че той има единствено опорна функция. Това далеч не е така. Гръбнакът  свързва централната нервна система с целия организъм. Увреждайки гръбнака, ние увреждаме цялото си тяло. 

Ето с какво най-много причиняваме проблеми на гръбнака:

Слаба мускулатура на гърба

Мускулите на гърба са тези, които поддържат гръбначния стълб и намаляват натоварването върху него. Важно е те да бъдат поддържани в добра кондиция. За целта е препоръчително да се спортува - разтягания и йога са много подходящи, както и плуване.

Работа в седнало положение

Продължителното седене е най-големият враг на гръбначния стълб. Хората седят в различни пози – някои се стараят да държат гръбнака си изправен, други се прегърбват на стола, а трети буквално лежат върху него. Но в каквато и поза да седите, не забравяйте, че тя разрушава гръбнака ви.

Необходимо е периодично да се сменя седящото положение с двигателна активност, това ще съхрани гръбнака.

Физиотерапия за облекчаване на болките в гърба

Работа на крак

Работата, свързана с продължително стоене прав увеличава натоварването върху гръбнака и така му вреди. Ако работите прави, правете чести прекъсвания и леки упражнения, които са полезни за гръбнака и лесно можете да намерите в интернет.

наклонената глава вреди на гръбнака

Глава, наклонена напред

Това е стойка, характерна за хората, които прекармват много часове на компютър, лаптоп или други електронни устройства. Наклонената напред глава създава голямо натоварване на шийния отдел на гръбнака, водещо до остеохондроза и други здравословни проблеми. Причината е в лошото кръвоснабдяване на мозъка, а като резултат – главоболие, болки в шията, в ръцете, отпуснатост, сънливост и др. 

Вдигане на тежести

Вдигането на големи тежести съсипва гръбнака, особено ако човек не е подготвен. Избягвайте да се пренатоварвате и да вдигате неподходящи тежести. Независимо дали става въпрос за работа, или за спорт.

Наднормено тегло

Колкото повече са килограмите ни, толкова по-голямо е натоварването на гръбнака. Пълните хора развиват по-рано и по-често остеохондроза и спондилоартроза. За да отслабнат, хората с наднормено тегло не трябва да се заемат изведнъж с прекалено активен спорт. Може да се започне с проста гимнастика, продължителни разходки, плуване – те са подходящи и за фигурата, и за гръбнака.

застоялият начин на живот е вреден

Недостатъчно движение

Застоялият начин на живот, част от който са седящата и стояща работа, с времето разрушава гръбначния стълб. Двигателната активност трябва да разнообразява дневния ви режим. Подберете подходящи упражнения - спорт, танци, разходки. 

Градски транспорт

Когато сте в превозно средство тип автобус, тролей, трамвай, метро, всяка една рязка маневра се отразява на гръбначния стълб. Затова се дръжте добре поне с едната ръка и не отпускайте тялото си, за да можете да реагирате адекватно при внезапно спиране или рязък завой.

Неправилен хранителен режим

Консумацията на повече продукти, които не съдържат калций и белтъчини, може да пострада гръбнакът ви. Освен това неправилното хранене води до наднормено тегло, а за вредата от него писахме по-горе.

цигарите вредят и на гръбнак

Тютюнопушене

Пушенето намалява притока на кръв към гръбначния стълб, а това води до преждевременното му износване. Отказът от този вреден навик ще донесе много ползи на леция организъм, в това число и на гръбвака.

Неподходящи обувки

Не бива да се подценява ролята на обувките за доброто състояние на гръбначния стълб. Ако ходите много, правете го с удобни обувки с ортопедична подметка и стабилен ток. Носенето на високи токчета не бива да е непрекъснато.

Преохлаждане

Преохлаждането е вредно, защото предизвиква рефлекторни спазми на мускулите, които могат да бъдат много болезнени. Не трябва да се работи в студа с неподходящо облекло, като късо яке или джинси с ниска талия, които едва покриват кръста. В студено време облеклото трябва да е адекватно.

 

 

Коментари

След натоварен ден, как да се отървем от напрежението в Гръбначния СТЪЛБ?