Публикация

Борбата с остеопорозата започва в ранна възраст


Остеопорозата, която, съчетана с паданията, е една от основните причини за счупвания при възрастните хора, е многофакторно заболяване. То се съпровожда с понижаване на минералната плътност на костната тъкан и нервно-мускулна недостатъчност. Най-честите фрактури са в областта на бедрените шийки, гръбначния стълб и китките.

Заболяването е най-типично след петото десетилетие и особено при жените след настъпване на менопаузата. Това е свързано с недостига на женски полови хормони, регулиращи образуването на костната тъкан.

Скоростта на нейната загуба след 70-годишна възраст е еднаква при жените и при мъжете. Затова с увеличаването на продължителността на живота на съвременния човек остеопорозата става все по-сериозен здравословен проблем.

Остеопорозата, от една страна, не подминава практически никого, от друга – симптомите й са почти незабележими. Затова често профилактиката и лечението започват твърде късно, когато вече са възникнали едно или няколко счупвания.

Скорошно изследване на американски учени потвърди идеята, че за състоянието на костната система хората трябва да се погрижат в много по-ранна възраст. А здравината на костите се формира още при кърмачетата.

Това изследване доказва, че недостигът на калций в най-ранните етапи на живота повишава риска от остеопороза с напредването на годините. Дори специалисти от университета в Северна Каролина смятат, че заболяването трябва да излезе от категорията на възрастните и да мине в групата на педиатричните с късен краен стадий.

Рисковите фактори при остеопороза са два вида:
Неуправляеми, които не зависят от самия човек
•    ниска минерална плътност на костната тъкан
•    женски пол
•    възраст над 65 години
•    наличие на остеопороза при близки родственици над 50-годишна възраст
•    предшестващи счупвания
•    някои ендокринни заболявания
•    ранна менопауза при жените
•    прекалено нисък индекс на телесната маса, или ниско тегло
•    прием на кортикостероиди и продължителен постелен режим (над два месеца)

Управляеми, които зависят от начина на живот и могат да бъдат избегнати
•    ниска употреба на калций
•    дефицит на витамин D
•    пушене
•    злоупотреба с алкохол
•    ниска физическа активност
•    склонност към падания
•    избягване на препарати, които увеличават костната плътност

Симптомите на остеопорозата невинаги са типични. Често пациентите нямат никакви оплаквания, а заболяването се диагностицира чак при лесно счупване на някоя кост. Понякога се появяват болки в кръста, в някои части на гръбначния стълб, които се приемат за проява на остеохондроза.

Трябва да се знае, че болките при остеопороза изчезват при лежащо положение и възникват най-често при физическо натоварване и ходене. Приведената стойка на тялото, снижаването на ръста, издуването на корема, нарушенията в дейността на стомаха (запек или метеоризъм) свидетелстват за появата на заболяването.

Много пациенти се оплакват от разрушаване на зъбния емайл, наличието на пародонтоза, омекване на ноктите и разделянето им на слоеве, косопад. Всички тези признаци говорят за недостиг на калций.

Преодоляването на остеопорозата е продължително, понякога отнема години, затова изисква търпение както от пациента, така и от наблюдаващия терапевт. Днес са разработени комплексни програми за лечение на заболяването в различните стадии на загубата на костна маса.

Когато тя не е съществена, пациентът може да бъде стабилизиран за 1-2 години, а после да се поддържа състоянието му. Задължителен елемент на борбата с намалената костна плътност и на опасността от падания при възрастните е приемът на препарати, съдържащи D-хормон (напр. Алфа-Д-3) и на богата на калций храна – мляко, сирене, извара, сусам. Този режим има и профилактично въздействие при здравите хора над 45 години.

Лечебната физкултура, ходенето, плуването, както и другите видове нетравматични спортове увеличават здравината на костите и намаляват риска от счупвания. Освен това упражненията укрепват мускулите, което позволява да се подобри координацията на движението и да се избегнат паданията. Спортът помага и да се намали болката и да се стимулира функцията на ставите, както и да се снижи вероятността от други заболявания като инсулт, захарен диабет, затлъстяване, исхемична болест на сърцето.

И не на последно място – физически активните хора имат по-добро настроение, защото в организма им се изработват хормоните на радостта – ендорфините. Спортът държи стреса и депресията надалеч, подобрява съня.

Коментари