Публикация

Затлъстяването е тежко заболяване, а не козметичен проблем

Затлъстяването е тежко заболяване, а не козметичен проблем

Проф. д-р Анна-Мария Борисова, началник на Клиника по ендокринология и болести на обмяната в УМБАЛ Софиямед,  председател е на Българското дружество по ендокринология и член на няколко световни и европейски организации - European Association for the Study of Diabetes, International Diabetes Federation, European Thyroid Association, International Osteoporosis Foundation. 

Лекувай затлъстяването, за да предотвратиш последващите усложнения

 

В продължение на 2 милиарда и 500 милиона години човекът придобива съвременния си облик, като от маймуна се превръща в Homo sapiens. Но само през последните няколко десетилетия се превърна в Homo obesis – Затлъстял човек. Проблемът е масов и е валиден за целия свят, с акцент в най-развитите индустриални държави. По оценки на СЗО хората със затлъстяване са 1 милиард и 500 милиона души. В това число влизат индивидите с наднормено тегло и с вече развитото заболяване затлъстяване. Границата между нормалното телесно тегло, наднормените килограми и затлъстяването се определя чрез така наречения BMI – боди мас индекс. Той се изчислява като теглото в килограми се раздели на височината в метри на квадрат. За нормално телесно тегло се приема BMI между 18.5 и 24.99, наднормено тегло имаме при индекс до 29.99, а затлъстяване – при стойност над 30. Според статистиките по-голям процент от затлъстелите са жени, на второ място са мъжете, но най-тревожната тенденция е, че има над 43 милиона деца под 5-годишна възраст, които са със затлъстяване. Перспективата пред тях е много лоша, защото те са с изключително висок риск от ранно развитие на хронични и потенциално инвалидизиращи заболявания.

Какви са причините за епидемията от затлъстяване?

На първо място практически неограниченият достъп и употребата на висококалорийна храна. На второ място е ограничената физическа активност на съвременния човек. Когато в тялото постъпват много калории, а се изразходват малко, излишъкът се натрупва под формата на мастна тъкан Това е естествен природен процес на „запасяване“ за период, когато няма да има храна, но той така и не настъпва в нашето съвремие.

Всеки може да направи сравнение на всекидневието на един човек днес и преди 70 – 80 години. В миналото почти всички дейности са изисквали физически усилия – от придвижването, през осигуряването на храна, отопление, поддържане на жилището. Днес милиарди хора работят седнали пред компютър, придвижваме се с автомобили, ескалатори и асансьори, машини перат и мият съдовете, свободното време често минава в лежане пред телевизора.

Степента на образованост и нивото на интелигентност пряко влияят върху риска от затлъстяване. Хората, които повече четат, информират се, интересуват се за здравето си, по-рядко допускат наднормено тегло, а ако по някаква причина затлъстеят, по-активно и успешно се борят с този проблем. И обратното – ниско образованите, представителите на неравностойните социални слоеве, много по-често достигат до затлъстяване и обикновено не осъзнават, че става въпрос за заболяване, което застрашава качеството и продължителността на живота.

Замърсената околна среда, шумът, стресът също имат отношение към масовото затлъстяване.

В България, по данни от 2012 г. 33 на сто от хората са със затлъстяване, а 37 процента са с наднормено тегло, т.е. около 70 от населението у нас е с боди мас индекс над 25. За разлика от световните тенденции, тук повечето от затлъстелите са мъже.

Какъв е ефектът от затлъстяването върху здравето?

Според всички научни проучвания сред хората с наднормено тегло и затлъстяване са много по-често срещани захарният диабет, хипертонията, исхемичната болест на сърцето, включително инфарктите, мозъчносъдовата болест, включително и инсултите, подагра, артрозни изменения в двигателния апарат.

Според данните на СЗО през 2010 г. 3 милиона и 400 хиляди души със затлъстяване са починали преждевременно от различни заболявания, свързани с прекомерното тегло.

Може ли успешно да се редуцира теглото?

Напълно е възможно, но за това са необходими минимум двама участници – самият човек с наднормено тегло и опитен специалист, който комплексно да прецени какви мерки са необходими.

В медицинската наука е доказано, че редукцията на наднорменото тегло често е достатъчна, за да се нормализира повишеното кръвно налягане, повишената кръвна захар, високият холестерол. Значителна част от пациентите, които приемат лекарства срещу хипертония, дислипидемия, диабет, успяват да намалят дозите им и дори да спрат част от медикаментите, когато нормализират теглото си.

Но един от сериозните проблеми е, че много малка част от хората с наднормено тегло и затлъстяване са диагностицирани с това заболяване. Самите пациенти са склонни да възприемат състоянието си като естетически проблем, а не като сериозна болест. И съответно не търсят никаква помощ, още по-малко професионална.

Много често затлъстелите хора правят спорадични и хаотични опити за отслабване, след което не само възстановяват високото тегло, но и го увеличават, влизайки в така наречения „йо – йо“ ефект. Още по-вредно за здравето е приемането на различни „чудотворни“ билки и таблетки срещу наднорменото тегло.

С този проблем трябва да се занимават лекари, при това специално квалифицирани. Всеки пациент с наднормено тегло трябва да бъде подробно изследван дали има ендокринни причини за високите килограми. Ако има, те се лекуват. След това се съчетават хипокалорийна диета и физически усилия. Но по много добре преценена схема. А когато това се окаже недостатъчно, вече има доказани съвременни медикаменти, предписвани от лекар, които редуцират теглото. Това са лекарства, които се използват в САЩ и Западна Европа, а вече са регистрирани и в България.

Очаквайте още информация в CredoWeb по темата за затлъстяването като заболяване и съвременните възможности то да бъде преодоляно.

Коментари