Публикация

На колко години започваме да остаряваме

На колко години започваме да остаряваме

Темата със старостта и остаряването е една от основните, които вълнува човека. Желанието да съхраним младостта е двигател както на реални стъпки в тази посока, така и на измислени, успокоителни твърдения от типа "човек е млад, докато се чувства млад", "остаряването не е задължително",  " може да съм на 50, но всъщност съм на 30".

Американски учени установиха на каква възраст точно в организма на съвременните хора започва процесът на стареене

След редица експерименти изследователи доказали, че на 39 г. се включва пусковият механизъм, който намалява умствената и физическа активност на хората. Според изследването на тази възраст в организма ни започва да се понижава количеството на миелин – вещество, което защитава нервните клетки. Намаленото му производство прави клетките по-уязвими на увреждане, което провокира процеси, водещи до т.нар. възрастови заболявания.

Ролята на физическата активност в процеса на стареене

Т.е. - започваме да стареем на 39 години, но при повечето хора първите симптоми са незабележими.

признаци на остаряването

 

Как да познаем, че остаряваме

Според учените първите признаци, които могат да се появят на 39 г., са болките и скованост в ставите.

Ако започнете по-трудно да вдигате паднала вещ или заспивате пред телевизора, това означава, че в организма ви стартира процесът на остаряване. Освен това, сигнал за началото на стареенето са и трудностите при използването на съвременните технологии.


 

Коментари