Публикация

Всеки трети в Европа се доверява на хомеопатията

Всеки трети в Европа се доверява на хомеопатията

Хомеопатията може да помогне в борбата с нарастващия проблем с антибиотичната резистентност. Навременното използване на хомеопатични средства намалява нуждата от прием на антибиотици и така те могат да бъдат запазени за случаите, в които са наистина необходими. Това твърди, д-р Елен Рену (на снимката долу), президент на Европейския комитет по хомеопатия. Заедно с водещи хомеопати от цял свят, тя участва в първия в страната ни Международен хомеопатичен симпозиум.

 

д-р Елен Рену
Д-р Елен Рену

Доказателство за популярността на хомеопатията е фактът, че все повече европейци я избират. Около 30% от жителите на Стария континент се лекуват с хомеопатични средства, а над 45 000 лекари са преминали обучения и я използват ежедневно в практиката си. Ако интегрираме метода в доболничната и болнична помощ, ще се радваме на качествено подобряване на услугите в сферата на здравеопазването, ще намалее продължителността на хоспитализациите, както и разходите по лечение, допълва още д-р Рену.

По-малко антибиотици, ако се лекувате с хомеопатия

Проучване във Франция (EPI3), например, показва, че пациентите със семейни лекари, прилагащи хомеопатична терапия, използват значително по-рядко антибиотици при инфекции на горните дихателни пътища. Същото проучване обобщава, че общите разходи за здравеопазване са с 20% по-малко за пациентите, които се консултират с лекари хомеопати.

 

Тази констатация е потвърдена и от множество други проучвания, както липсата на нежелани странични ефекти при прилагане на хомеопатично лечение.

Статистиката за антибиотичната резистентност е стряскаща. 33 000 смъртни случая в ЕС годишно, а в световен мащаб те са близо 700 000. На практика антибиотиците не могат да унищожат все повече бактерии. Резистентността на Escherichia coli, например, към основните препарати нараства в почти всички страни в Европа.

 

Ситуацията се влошава с появата на нови бактериални щамове, резистентни едновременно към няколко антибиотици (мултирезистентни бактерии). Рискуваме да заживеем в свят, в който трансплантациите на органи, химиотерапията и други медицински процедури биха станали невъзможни. А в заплаха за живота ни могат да се превърнат банални бактериални инфекции.

Хомеопатията в България се прилага само от лекари

Ето защо възможностите на хомеопатията се ценят във все повече държави. Тя е втората най-разпространена медицинска терапия както в Европа, така и по света. Във Великобритания, Румъния, Унгария, Белгия, България и Словения има специални закони, които регулират използването на метода. Във Франция, Белгия, Латвия, Швейцария и някои области на Обединеното кралство хомеопатичното лечение се покрива чрез задължителното здравно осигуряване. Хомеопатично обучение, като допълнителна квалификация, се предлага в множество университети и частни учебни заведения в Европа.

 

У нас хомеопатично лечение може да се прилага единствено от лекари. Около 3000 медици интегрират в практиката си различни алтернативни методи за лечение, включително хомеопатия. Близо 2500 от тях са преминали обучителен курс по хомеопатия. Лекарите хомеопати, които практикуват основно хомеопатична терапия, са около 200, пояснява д-р Дора Пачова (на основната снимка), председател на Асоциацията на лекарите хомеопати в България.

Медицински дружества вече включват хомеопатията в препоръките си

Факт е, че все повече лекари се интересуват от метода, защото виждат положителни резултати при своите пациенти. Медицинските специалисти, които се ръководят от медицината на доказателствата в клиничната си практика, също са склонни да включат хомеопатична терапия в препоръките си за лечение, когато има адекватна доказателствена база за приложението й.

 

Българското национално сдружение по оториноларингология, например, включва хомеопатично лекарство в препоръките си за лечение на рецидивиращи ангини и Националното сдружение на педиатрите от доболничната помощ одобрява хомеопатично лекарство за укрепване на детския имунитет, допълни д-р Пачова.

д-р Едуард де Бьокелар
д-р Едуард де Бьокелар

 

Все по-голяма популярност набира приложението на хомеопатията и във ветеринарната медицина. Вече са налице и успешни хомеопатични ветеринарни клиники и центрове, включително и в България. Все повече стават хората, заинтересувани от използването на хомеопатията не само за себе си, но и за своите домашни любимци, както и в животновъдството заради продуктите, които консумираме, отбеляза д-р Едуард де Бьокелар, президент на Международната асоциация по ветеринарна хомеопатия.

 

По текста работи Илияна Ангелова

Коментари