Публикация

НЗОК не е спазила договорката с БЛС през 2019 г. да не се прехвърлят средства от едно перо в друго

НЗОК не е спазила договорката с БЛС през 2019 г. да не се прехвърлят средства от едно перо в друго

НЗОК не се е съобразила с искането на Българския лекарски съюз в бюджета на здравната каса за 2018 г. да няма възможност за прехвърляне на средства от едно перо в друго. Това става ясно от декларация на съсловната организация, изпратена до Народното събрание, Министерски съвет,  Министерството на здравеопазването и управителя на НЗОК. Лекарите напомнят, че тези параграфи са били договорени с представителите на здравната каса.

 

„Фактът, че договорени вече параграфи отсъстват от новия документ за ЗБНЗОК, обезсмисля водените до момента конструктивни и диалогични преговори и поставя под съмнение подписването на НРД 2019. Едноличното приемане на решения говори единствено и само за задкулисни действия, които ще доведат до колапс на цялата система“, се казва в декларацията.

 

Съсловната организация твърдо застава зад своето предложение и убеждение, че за правилното функциониране на здравната система, за удовлетворението на пациентите и на медицинските специалисти, за успокояване на напрежението в сектора е

 

задължително обезпечаване дейността по направление,

 

без да има възможност за прехвърляне на вече един път гласувани средства по параграфи в друго направление.

Български лекарски съюз настоява предложението за фиксиране на средствата по параграфи да бъде вписано в ЗБНЗОК, запазвайки смисъла на предложението от лекарския съюз.

 

„От години сме свидетели на практиката за попълване на дефицити в сектора със средства за медицинска дейност, което по същество нарушава волята на законодателя. В тази връзка, БЛС държи дейността на медицинските специалисти да бъде максимално обезпечена и оптимизирана, така че качеството на услугите в сектора да бъде повишено, а здравната система да отговори адекватно на потребностите на населението“, се казва още в декларацията.

 

БЛС заявява, че в случай, че договорените предложения на съсловната организация не бъдат взети предвид, ще предприемем всички позволени от закона мерки, в т.ч.

 

искане на оставка

 

на некоректните партньори в сектора, които безпардонно елиминират вече договорени текстове в ЗБНЗОК.

Коментари

"Един дол - дренки" - и едните и другите!