Публикация

Макулна дегенерация - диагноза и лечение

Макулна дегенерация - диагноза и лечение

Макулната дегенерация засяга около 30 млн. души в света и е основна причина за слепота при хора над 80 г. Заболяването засяга задния очен сегмент, ретината и най-вече макулата - жълтото петно и всички слоеве, които отговарят за нашето централно зрение. С помощта на жълтото петно можем да виждаме цветно, контрастно, можем да четем. Увреждането му нарушава силно способността ни да четем и да разпознаваме лицата. Запазва се обаче периферното зрение. Това разказа д-р Веселин Даскалов, офталмолог в специализираната очна болница „Пентаграм“ в София.

 

Пациентите виждат образите с характерно изкривяване. В центъра се оформя голямо сиво петно, а периферията е ясно. Имат трудности във всекидневието като четене, шофиране. Чувстват се потиснати, стига се до социална изолация, изпадат в депресия. Има и риск от травми.

макулна дегенерация
Изкривяването на образите е първи сигнал за заболяването.

 

Макулната дегенерация има две форми: влажна и суха

Заболяването започва още на 50-60 г., като в тази възрастова група нейната честота е 1%. При хората над 60 г. се среща при 15-17%. Над 70 г. всеки пети човек има някаква форма на макулна дегенерация, пояснява д-р Даскалов.

 

По-разпространена е сухата форма. Тя касае 85% от случаите, а влажната - 15%. В момента всички усилия са насочени към лечение на влажната форма. Причините са няколко. От една страна сухата форма се развива бавно и постепенно, а от друга – няма открити ефективни лекарства.

 

Влажната форма настъпва драматично и води до бърза и трайна загуба на централното зрение. Затова пък има възможности за ефективно лечение. На пазара са достъпни нови скъпоструващи молекули. Друга новост за пациентите в България е, че от 1 юли 2018 г. касата покрива 75% от стойността на новата терапия. Така пациентите доплащат само около 350 лв. вместо 2000 лв. както преди.   

 

При сухата форма зрението се влошава постепенно, но пък засега няма открито успешно лечение. В практиката използваме добавки, витамини - лутеин, омега 3, микроелементи като селен, мед, допълва д-р Даскалов. Те помагат за задържане на прогреса на болестта.

Какво се случва в окото при сухата форма

При сухата дегенерация по очното дъно се наблюдават т.нар. друзи. Това са отлагания по най-външната повърхност на ретината - образувания по жълтата  - обикновено центърът е запазен. Не водят до загуба на зрение веднага и често се откриват случайно. Затова профилактичните очни прегледи не бива да се пропускат, съветва офталмологът.

Има меки и твърди друзи. Меките се виждат като памуци на образното изследване. Именно те дават деформация на образа. Много често се израждат във влажна форма и тогава се налага интензивно лечение. Сухата форма може да премине във влажна в 14 до 20% от случаите. Меките друзи трябва да се наблюдават, като на 6 месеца се провежда  ангио-ОСТ(АОСТ) . Целта е да се установи дали има изпускане на течност под ретината, един от признаците на преминаване от суха във влажна форма на макулна дегенерация.

Пациентите губят способност да виждат ясно в центъра.

макулна дегенерация
Пациентите губят способност да виждат ясно в центъра.

 

Как прогресира влажната форма

Влажната форма се отличава с бързо разрастване на кръвоносни съдове под макулата на абнормни кръвоносни съдове. Процесът се нарича ангиогенеза. Това не са нормални съдове, а мрежа от клетки.

Пропускат кръв, която се натрупва под ретината. Това причинява задушаване на фоторецепторни клетки( пръчици и колбички), които след това загиват. Човекът губи централно зрение.

Оптична кохерентна томография в помощ на диагнозата

Първата стъпка е изследване на зрителната острота - има ли изкривяване на полето – скотоми (зони от полезрението). Ангиографията също е много важна за диагностика на макулната дегенерация. Показва къде има кръвоизливи, разместване на пигменти, къде е зоната на оток от натрупване на течности – ексудат, какъв вид е неоваскуларната мембрана , разказва д-р Даскалов.

 

Болница „Пентаграм“ разполага най-новата технология за оптично сохерентна томография (ОСТ) с Ангио модул АОСТ . Популярно пациентите го знаят като скенер на окото.С този нов апарат можем неинвазивно да определим вида на неоваскуларната мембрана и нейната топография.  Предимствата са по-добрата визуализация, при това без да се налага използването на контрастно вещество. Изключително важен е и за проследяването на пациентите.

Лечението – при 40% има значително подобрение на зрението

Преди години влажната форма се лекуваше с фотодинамична терапия. При нея с помощта на инфрачервен лазер се изгаря мембраната, обяснява д-р Даскалов. Ефектът от това лечение вече се оценява като противоречив. Това е защото лазерът уврежда не само мембраната, но и околните тъкани.

Какво да очакват пациентите от новите терапии

Новите молекули се прилагат като инжекция в окото, която обаче не е болезнена. При манипулацията се използва локална анестезия. При около 40% от пациентите се отбелязва значително подобрение на зрението. Ако начално зрението е било 20%, може да се стигне до 70%. Тогава подобрението се усеща видимо.

 

В останалите 50-60% от болните има задържане на състоянието или леко подобрение. Понякога те не усещат значим напредък и не са доволни. Например преди са виждали само една буква от реда на тестовата дъска при офталмолога, а след лечението виждат още 2-3 цифри. Сивото петно в центъра на зрителното поле намалява, но остава.

Когато лечението започне навреме с новите молекули, при много малко от пациентите се отбелязва прогрес на заболяването.

 

Проследяването е доживот, а инжекциите в окото се правят с честота, която се преценява от лекуващия лекар.

 

Автор Илияна Ангелова

Коментари