Публикация

БЛС против прехвърлянето на пари от едно перо на друго

БЛС против прехвърлянето на пари от едно перо на друго

Българският лекарски съюз изрази безпокойство, че има риск основното му искане - да не се прехвърлят пари от едно перо на друго, ще бъде пренебрегнато.

 

Повод за това ни дават преходните и заключителни разпоредби в проектозакона за бюджета на НЗОК, заяви д-р Иван Маджаров, председател на УС на съсловната организация. 

Невъзможността за прехвърляне на средства е от полза не само за изпълнителите на медицинска помощ, но и за пациентите, каза още д-р Маджаров.

Той цитира декларацията, приета на извънредно заседание на УС на БЛС, според която

ако предложенията на съсловната организация не бъдат взети предвид, ще се предприемaт всички позволени законови мерки

включително искане за оставка на некоректните партньори в сектора, които безпардонно елиминират вече договорени текстове.

 

Здравната каса да плаща всички изследвания, необходими за прием в болница, заяви още д-р Маджаров по повод преговорите за новия рамкия договор. Тези изследвания не са включани в цената на клиничната пътека. Ако се направят в болницата, разходите остават за нейна сметка. Затова лекарите препращат към джипитата пациентите за направление. Това създава предпоставки за дефицит и до системна необходимост пациентите сами да си плащат изследванията.

БЛС ще настоява за въвеждане на предхоспилитационен пакет

в който да се предвиждат средства за тези изследвания. По думите на Маджаров това ще гарантира на пациента, че няма да се лута между болницата и личния лекар.

БЛС настоява още за премахване на вторичните профилактични прегледи при ОПЛ

на пациенти с диабет, инфаркт, инсулт и др. Поради неподготвеността на системата за реализацията им от предвидените за тях 30 000 лв. за първите 6 месеца били изхарчени не повече от 7 хил. лв. Сега парите щели да изтекат за покриване на други нужди, въпреки че ОПЛ имали нужда от тях. 

 

Лидерът на БЛС обяви, че в следващия месец дебатът по НРД за догодина ще продължи много интензивно, тъй като за първи път тази година

идеята е новият НРД да влезе в сила от 1 януари 2019 г. 

 

За целта БЛС отвори специална дискусия в CredoWeb, в която всички лекари и медицински специалисти могат да коментират, да дават предложения. БЛС ще вземе предвид гласа на гилдията, преди да финализира позицията си пред НЗОК и МЗ.

 

 

     

Коментари