Публикация

Как Аюрведа помага при болно гърло

Как Аюрведа помага при болно гърло

През есента и зимата много хора страдат от кашлица и болки в гърлото. Източната медицина предлага алтернативно лечение, базирано на хиляди години опит. Рецептите на природна основа все по-често допълват съвременната медицина, а от тях се възползват както лекари, така и фармацевти.

За успешното прилагане на аюрведичното лечение е важно първо да разберем философията на това учение.

Аюрведа олицетворява мъдростта на древна Индия

Аюрведа е не само система за лечение, но и философско течение от древна Индия, която вече е доста популярна в Европа като терапия при много заболявания и симптоми. Представлява философски възглед за сътворението на Вселената във всеобща хармония и мястото на човека в нея. Концепцията за хармония се отнася и за медицината, начина на живот и превенцията срещу заболяванията.

 

В основата на индийската наука са петте елемента – земя, вода, огън, въздух и етер, от които са съставени Вселената и човекът. Според философията на Аюрведа тези елементи са фините енергии, които създават цялото многообразие в природата. Елементите са комбинирани в три специфични енергии, наречени конституции - Пита (огън и вода), Вата (въздух и етер) и Кафа (вода и земя).

Тези три конституции са във всеки човек, но в различна процентна комбинация. Всеки тип има своите особености като външност, емоционалност и поведение. Когато балансът между елементите бъде нарушен, се появяват болестни състояния, проявяващи се в различни части на човешкото  тяло.

 

 

болно гърло

 

Значение на болното гърло според източната медицина

Когато говорим за лечение на болно гърло, според аюрведичната медицина, е важно да се знае, че заболяванията на гърлото имат няколко метафизични значения. Едно от тях е, че в гърлото се намира центъра, отговарящ за творчеството. Ето защо според философията на Аюрведа, ако имате болки в гърлото е необходимо да се отдадете на съзидание и да правите това, което обичате.

Затрудненията в дишането или болката при преглъщане биха могли да означават, че имате проблеми с неосъществени стремежи или дори, че някой ви оказва натиск да  направите нещо, което не желаете.

Концепцията на Аюрведа твърди, че ако преодолеете тези причини, ще върнете загубената си хармония и можете да разкриете своята индивидуалност.

 

 

ВИЖ ПРОМОЦИЯТА 

 

Лечението на простудата с природни елементи и билки

Самото лечение на заболяванията става с природни елементи и билки, които спомагат за възвръщане на баланса. Много голяма част от т. нар. „народна медицина“, която прилагаме в домашни условия е свързана с Аюрведа, без да осъзнаваме това.

В домашни условия, за справяне с кашлицата и  болките в гърлото, много от хората прибягват до средства като гаргара със солена топла вода, билкови чайове с лимон и мед или приемането на мед с джинджифил. Когато сте на работа е трудно да ги използвате, защото може да няма къде да ги приготвите или няма как да ги пренесете. За улеснение в динамиката на всекидневието вече се предлагат готови таблетки за смучене, чиито състав е с аюрведични билки. При болки в гърлото може да ги носите и ползвате навсякъде.

 

 

 

 

Таблетки за смучене на принципа на Аюрведа

Билковите таблетки за смучене Ен-ти-тус са създадени на принципа на Аюрведа. Те съдържат билкови екстракти, чиято комбинация въз основа на индийската философия води до взаимно усилване на тяхното действие, а с това - и до постигане на желания ефект.

 

Всяка таблетка съдържа растителни екстракти от 12 билки:

  • Орех малабар (Adhatoda vasica) - разширява стеснените от болестния процес бронхи, действа отхрачващо, успокоява кашлицата;
  • Джинджифил (Zingiber officinale) – има отхрачващо и противокашлично действие, използва се и като средство за понижаване на температурата;
  • Плажен бадем (Terminalia bellerica) – действа антибактериално, отхрачващо и понижава температурата;
  • Сладник (Glycyrrhiza glabra) – успокоява лигавицата на дихателните пътища, действа отхрачващо и противокашлично;
  • Свещен босилек (Ocimum sanctum) – действа антиалергично;
  • Куркума (Adhatoda vasica) - успокоява възпаленото гърло и кашлицата, има отхрачващо, антибактериално и противоалергично действие;
  • Кардамон (Elletaria cardamomum) – има противовъзпалително и антисептично действие, действа благоприятно при загуба или прегракване на гласа вследствие на вирусни инфекции;
  • Галангала, позната още като сиамски джинджифил (Alpinia galanga) – успокоява възпаленото и зачервено гърло;
  • Карамфил (Eugenia caryophyllata) – има противовъзпалително, антибактериално, антиоксидантно действие при вирусни инфекции и възпаления на гърлото.
  • Дълъг пипер (Piper longum) – успокоява кашлицата;
  • Канела (Cinamomum zeylanicum) – има антисептично и антибактериално действие, успокоява болките в гърлото;
  • Черен пипер (Piper nigrum) – действа антисептично;

Билковите екстракти, включени в състава на таблетките, притежават различен активен принцип на действие, като по този начини повлияват благоприятно възпаленото гърло и облекчават дразненето и кашлицата.

 

 

Коментари