Публикация

Безплатни прегледи и информационна кампания по повод Международната седмица на предсърдното мъждене

Безплатни прегледи и информационна кампания по повод Международната седмица на предсърдното мъждене

Националната пациентска организация гостува в Народното събрание, където провежда информационна акция за запознаване на депутатите със социалната значимост на инсулта и колко важна е превенцията на това заболяване.

 

Акцията стартира с официално откриване, в което взеха участие д-р Даниела Дариткова, председател на Комисията по здравеопазването към Народното събрание, д-р Нигяр Джафер, заместник-председател на Народното събрание, д-р Станимир Хасърджиев, председател на Националната пациентска организация, специалисти кардиолози и невролози.

 

Д-р Дариткова заяви, че

инсултът е сред водещите причини за смъртност и инвалидизация

Това показва изключителното значение на превенцията, профилактиката и последвалите грижи за пациентите.

 

В рамките на информационната акция народните представители и гостите на Народното събрание бяха поканени да напишат своето послание към хората с инсулт и да демонстрират подкрепата си, като подберат три ключови послания, които показват тяхната съпричастност. Като най-често посочвани се откроиха: грижа, съпричастност, социализация, подкрепа, разбиране, равнопоставеност. Всеки желаещ провери кръвното си налягане, наситеността си на кислород в артериалната кръв, както и дали страда от предсърдно мъждене.

За кампанията

Дейностите в Народното събрание се провеждат във връзка с Международната седмица на предсърдното мъждене и са част от дългосрочна кампания на Националната пациентска организация, посветена на инсултите, която насърчава профилактиката и осигуряването на дългосрочен контрол на заболяването, подобрение качеството на живот на пациентите.

Безплатни прегледи

Освен информационните активности чрез онлайн и печатни информационни материали, в кампанията са предвидени и безплатни прегледи за пациенти в риск от малки населени места. Такива вече бяха проведени или се провеждат до края на ноември в Игнатиево, Долни Чифлик, Александрово, Тъжа, Павел Баня, Мъглиж, Стамболийски, като записването става през личните лекари в тези населени места.
Безплатни прегледи за пациенти в риск или вече претърпели съдов инцидент предстоят в градовете София, Пловдив и Смолян. Те ще са с предварително записване, което ще се извършва на 23 ноември (петък) на упоменатите за всяко здравно заведение телефони.

 

Броят на пациентите, които може да бъдат прегледани в рамките на посочените дни, е ограничен, като при възможност за насрочване на нови дати за безплатни прегледи, както и включването на нови здравни заведения в кампанията информацията ще бъде своевременно оповестена.

Специалистите ще приемат безплатно пациенти в следните градове:

София

УМБАЛСМ „Н.И.Пирогов“ (бул. „Тотлебен“ №21),
Клиника по кардиология, ет. 1 – консултативен кабинет
26 и 29 ноември от 8:30 до 16:00 часа
Тел. за записване на час: 0886 850961, д-р Димитрова
----

Пловдив

УМБАЛ „Свети Георги“ (бул. „Пещерско шосе“ №66), База 2, кардиологично-консултативен кабинет 11
28 ноември от 10:00 до 13:00 часа
Тел. за записване: 032/602377

 

МБАЛ комплекс „Св. Иван Рилски“,
бул. „Васил Левски“ 144 А-А
26, 27, 28, 29, 30 ноември от 13:00-16:00 часа
Тел. за записване: 032/674 112 или на място

 

УМБАЛ „Еврохоспитал“
ул. „Коматевско шосе“ 79, ет. 2, кабинет 252
28 и 30 ноември, 5 и 7 декември от 10:00-14:00 часа
Тел. за записване: 032/207015

Смолян

МБАЛ Смолян, бул. „България” №2
26, 27, 28 ноември, от 8:00 до 16:00 часа
Изчерпан брой прегледи

Коментари