Публикация

Прехвърлянето на средства по пера ще става само с решение на БЛС

Прехвърлянето на средства по пера ще става само с решение на БЛС

Предварително разпределените пари в бюджета на здравната каса ще могат да се прехвърлят между отделните пера само след решение на Българския лекарски съюз. Това решиха депутатите на второ четене на проектозакона за бюджета на НЗОК за 2019 г., пише в. „24 часа“.

 

Сега това става с решение на Надзорния съвет на осигурителния фонд. Голяма част от средства в доболничната помощ обаче остават неоползотворени, заради трудно изпълними условия. Такъв пример от БЛС дадоха с вторичните профилактични прегледи на рисковите групи пациенти. За тях от бюджета за 2018 г. са заделени 7 млн. лв. До октомври обаче са усвоени 33 000 лева. Така, вместо да отидат за друга дейност в доболничната помощ, парите обикновено се прехвърлят в друго перо, най-често за заплащане на разходите за лекарства, коментира изданието.

Разрешение за разкриване на нова болница да дава Министерският съвет

а не депутатите, отпадане на задължителното прелицензиране на лечебните заведения, облекчаване на изискването да се заплаща за медицинска дейност, извършена само от лекар на основен трудов договор, приеха още депутатите.

Няма да има и окрупняване на центровете по трансфузионна хематология

тъй като това ще затрудни процеса по кръводаряване и кръвопреливане. Тези предложения бяха внесени от ГЕРБ между двете четения на закона, изтъква всекидневникът.

БСП обаче ще сезира Конституционния съд за бюджета

в частта му преходни и заключителни разпоредби, обяви левият депутат проф. Георги Михайлов. Причините - спорни моменти в тях.

 

Още по темата четете в новия брой на в. „24 часа“.

Коментари