Публикация

Посмъртно: Албена Ивайлова за здравната система, човека, унижението и достойнството

Посмъртно: Албена Ивайлова за здравната система, човека, унижението и достойнството

Препубликуваме текста от www.novini.london без редакторска намеса:

 

Преди онкоболната Албена Ивайлова да загуби битката с рака, написа:

НЗОК е събирателният образ на отвратителното в държавата Здравноосигурителната каса, а не Народното събрание, е събирателен образ на отвратителното в българската държава. В това съм вече напълно сигурна след днешните поредни часове (б. р. - четвъртък), пропилени в опит да регистрирам поредния си протокол за лекарството ми за рак на гърдата.

 

Здравноосигурителната каса е добре смазана машина за унижение на достойнството и съсипване на здравето на хората. Същите, с чиито пари тази каса съществува. Тя до такава степен е проникната от цинизъм, безхаберие и чиновническа арогантност, че дори портиерът се държи като гаулайтер. Служителките, които контактуват с пациентите, са едни - подписвам се под това - от най-невъзпитаните, груби, мрачни и прости същества, които може да срещнете. Вече сънувам като кошмар обеления лак на ноктите им, стърчащите на фъндъци коси в тупирани прически и торбичките със салам, мляко и домати, с които дефилират пред чакащите ги часове наред болни.
Знаете ли какво представлява чакалнята на Районната здравноосигурителна каса на София град - нещо като преддверие на морга, ако се съди по осветлението и запуснатостта. Плюс няколко натъпкани до стените пейки, където с виновен вид се свиват 50-60 хронично болни.

Знаете ли какво представлява информационната им система

- един странен мръсен апарат за номерца. Знаете ли колко брошури, информационни табла, инструкции и прочее полезна информация за пациентите има в наличност в тази чакалня - николко, нищо, ниенте!

Тази каса съществува в собствена паралелна дебилно-бюрократична реалност, която диктува на всеки шест месеца някакво нововъдение - лист, код, изискване, класификация, майна-си-райна, каквото ще да е, само да могат да те върнат да си оправяш документите, за да се мъчиш, да си губиш времето, да се поболяваш и да се чувстваш нищожен и жалък. Понеже знам това, на всеки шест месеца, когато трябва да си подновявам протокола, поглеждам на сайта на касата - дали пък няма да пише какво ново трябва да донеса, нещо, с което да ме изненадат - и мен, и лекаря ми, някакъв образец, обяснение, улеснение. Не, актуална информация никаква. А и това, което е написано, е дело на някой с тежки комуникационни проблеми. И разбира се, днес ме върнаха отново. След два часа чакане. Заради липса на една цифра от едно число, което даже не е от новия код на новия ми протокол, който код е правилно изписан, съгласно новите инструкции. Тази липсваща цифра е на края на иначе точно изписаната класификация на диагнозата ми. И проблемът бил голям, защото тази точно цифра, видите ли, обяснява в кой точно квадрант на гърдата ми е бил туморът, който е махнат преди близо две години?!

 

Разбира се, тази цифра няма никакво отношение към лекарството и лечението ми, сега и завинаги. Със сигурност няма и разумна причина, която да обясни защо изведнъж тази цифра трябва да се изписва. Даже няма графа, кутийка, квадратче за нея... Всичко е символика - триумф на мракобесната държава над винаги грешния и осъден да греши в документацията гражданин пациент! Не мога да ви опиша какво облекчение се разля върху физиономията на служителката, когато с нотка на садизъм ми каза: "Ми, не може, госпожа, ще се върнете при онколога си." Попитах я знае ли, че пред кабинета на всеки един онколог в България, във всеки един момент чакат поне 50 души. Отговорът: "Айде сега, не ми обяснявайте, че знаете ли аз какво мога да кажа?!" Попитах я само дали знае какво е да се лекуваш от рак на гърдата, като пожелах да не научи.

 

Тръгнах си, почувствах се отново унизена и смачкана, въпреки че се бях заклела да не се чувствам така, поревах си... За пореден път се убедих, че тази държава не е за хора. Стиснах зъби. Казах си, че все някога ще има справедливост. Проверих си липсващата цифра - оказа се 4. И утре пак отначало.

 

Светъл път, Албена! Светъл и лек!

 

Източник

Коментари

Анонимен
14 фев 2019 19:09

Лекар съм, кардиолог. Искам да кажа, че това което е написала госпожата, освен, че е напълно вярно, се отнася и за болните от други заболявания. Страшно е да си болен в тази държава.

Да почива в мир госпожата! Мир на душата й-там,където е! Поне там да намери покой и уют! Абсолютно,безпощадно точни са думете й! И това не е случайно! Това е план да ни изтребят! Всички в един или друг момент имаме нужда от лекарска намеса! И като отидеш на място,на което пише "Болница" ,но само името й е такова-умираш! Щото там не са,за да ти помогнат,а да те уморят!

Анонимен
24 ное 2018 19:16

Има много добри, истински отдадане и лекари и те не заслужават да бъдат омерзяване наред с онези, които са забравили защо са избрали тази професия. Думите на Албена Ивайлова са силни като юмруци в корема, но монетата винаги има две страни

Да ме прощавате,ама що сте анонимНА / ЕН ? Нали това,тука не е фейсбук?

Историята е потресаваща, но "добрите практики" на здравната каса са широко изнестни. Каквото и да се каже за капацитета на институциите в България ще е малко, плоско, изтъркано и най-вече безсмислено, защото промяна няма да последва. Институции няма, държава няма. Единственото смислено нещо в момента е  да се мобилизира гражданското общество или мислещите хора, и да дадат 2-5-50-5000 лв. - всеки според възможностите си и да помогнат на детето на Албена - Аля.  Всичко друго е празнодумие. Дошло е време, в което трябва да се оправяме сами!?