Публикация

Близо 6 хил. пловдивчани са се изследвали за СПИН през 2009 г.


5952 души са се изследвали анонимно и безплатно за СПИН през миналата година в кабинета на Регионалната инспекция за опазване и контрол на общественото здраве в Пловдив.
Това съобщиха от Обществения комитет за превенция и контрол на ХИВ/СПИН и сексуално предавани инфекции.

Вече няколко години общината работи по програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН” с различни институции - с Областния диспансер за психични заболявания, със специализираното отделение на болница „Св. Георги”, с фондациите „Авис Вита”, „Национален алианс за работа с доброволци”, „Рома - Пловдив” и „Панацея 97”, каза заместник-кметът Александър Константинов.

Той поясни, че за периода са изследвани 633 лица, лишени от свобода, като отделно всяка фондация е консултирала и работила сред определени рискови групи.

Заради повишения брой на новооткрити ХИВ позитивни лица сред групата на инжекционно употребяващите, на територията на кв. Столипиново на 1 октомври 2009 г. започна метадонова поддържаща програма за особено уязвими лица, която съществува като филиал на Областния диспансер за психични заболявания. По нея са включени 74 души.

Отделно фондация „Рома - Пловдив” е консултирала над 3 500 роми, обучила е 52 млади лидери за работа по превенция на ХИВ/СПИН в общността.

В специализираното отделение на болница „Свети Георги” е разкрит специализиран сектор за лечение на пациенти с ХИВ/СПИН. Терапия се осигурява на всички, отговарящи на критериите и желаещи да се лекуват. Лечението е безплатно.

През 2009 г. там са регистрирани 102 души за проследяване, 30 болни са получили антиретровирусна терапия, а 70 - лечение за опортюнистични инфекции.

Фондация „Национален алианс за работа с доброволци” работи с млади хора в риск, фондация „Авис Вита” – с проституиращи мъже и жени, както и с хомосексуалисти, а „Панацея 97” – с хора, инжекционно употребяващи наркотици.

Коментари