Публикация

2500 деца от столичните ясли с безплатни прегледи

2500 деца от столичните ясли с безплатни прегледи

Високоспециализирани безплатни профилактични прегледи на децата от самостоятелните детски ясли в София организира Столичната община съвместно със Столична лекарска колегия на БЛС.

 

В лекарските екипи, които ще преглеждат децата, ще има специалисти по УНГ, очни болести, травматолог, детски кардиолог и педиатър от общинските и университетските болници в София.

Тези прегледи не се покриват от НЗОК

а са изключително важни за децата от най-ранна възраст, обясниха на пресконференция Дончо Барбалов, зам.-кмет на София, д-р Асен Меджидиев, председател на Столичната лекарска колегия, д-р Веселин Милев, председател на Комисията по здравеопазване и социална политика към Столичния общински съвет, и д-р Ваньо Витков, зам.-председател на Столичната лекарска колегия.

 

Когато някое заболяване и здравословен проблем при децата са открити в ранен етап, вероятността от пълното им излекуване е много по-голяма.

В 24-те самостоятелни детски ясли в София се отглеждат общо около 2500 деца

Първите прегледи ще се извършат в 35 СДЯ в район „Триадица“ на 5 и 6 декември.
За провеждането на подобна инициатива предварително се иска писмено съгласие от родителите на децата. Декларациите за съгласие вече са събрани от директорите на яслите.

 

Ако кампанията премине успешно, Столичната община и Столичната лекарска колегия предвиждат подобни профилактични прегледи да обхванат и децата от яслените групи на детските градини, а по-нататък – и следващите възрастови групи.

Обмисля се възможността да се ангажират и Диагностично-консултативните центрове

където родителите да водят децата си в определени дни, с оглед облекчаване да процедурата за деклариране на съгласие.

 

Столичната община от няколко години организира, финансира или подкрепя различни видове профилактични прегледи на територията на София, които обхващат определени целеви групи.

През настоящата 2018 г. скрининговите кампании са четири

– за рак на млечната жлеза, за рак на простатата, на щитовидната жлеза и на белите дробове.

Коментари