Публикация

Уникална изложба, посветена на борбата с остеопороза, в София

Уникална изложба, посветена на борбата с остеопороза, в София

Изложба с изрисувани керамични чинии, посветена на превенцията на остеопорозата, беше открита днес в София.

Експозицията е част от информационната кампания „Внимание, чупливо!“

Тя бе подредена в столичния Paradise Center, ет.1, и ще остане там до 2 декември.
Над 20 студенти от Националната художествена академия (НХА) участваха в конкурса „Внимание, чупливо!“ със свои творби. Жури от академията отличи авторите на най-добрите рисунки и ги награди с плакети.

 

Д-р Красимира Чемишанска, изпълнителен директор на биотехнологичната фармацевтична компания Амджен България, обясни, че информационната кампания „Внимание, чупливо!“ има за цел да привлече общественото внимание върху необходимостта от ранната профилактика и превенция на остеопорозата.

Поканихме за партньор НХА, защото искахме да организираме една малко по-

нетрадиционна като формат инициатива и да съчетаем превенцията с изкуството. Избрахме керамични чинии като символ на чупливостта и крехкостта на човешките кости, заяви още д-р Чемишанска.

НХА подкрепи кампанията „Внимание, чупливо!“, защото е свързана със социално значимо заболяване като остеопорозата, което засяга много хора.

Студентите изработиха и изрисуваха над 20 керамични чинии с идеята да пресъздадат посланията на универсалния език на изкуството

и така да достигнат до много хора.

 

Д-р Наталия Темелкова, ендокринолог от УМБАЛ „Александровска“, обясни, че

остеопорозата представлява скелетно заболяване

характеризиращо се с понижена костна маса и променена микроархитектура на костната тъкан, които водят до повишена чупливост на костта и риск от фрактури.

Основен рисков фактор за развитие на остеопороза е възрастта. С увеличаване на възрастта се увеличава и честотата на заболяването и фрактурите. Много важна е наследствеността – наличието на родител с фрактура на бедрената шийка води до увеличен риск от счупвания, независимо от костната плътност.

 

Остеопорозата може да е причина за множество фрактури от незначителна травма, които водят до болки, ограничаване на подвижността и съответно на самостоятелността, значително намаляване на ръста и притискане на вътрешните органи, увеличаване на инвалидизацията и смъртността, както и значителни финансови разходи за пациентите и техните семейства и за здравната система, допълни д-р Темелкова.

 

Според статистиката

1 от 3 жени над 50-годишна възраст и 1 от 5 мъже ще преживеят остеопорозна фрактура

В световен мащаб над 80% от високо рисковите пациенти с вече налична фрактура не са диагностицирани и не се лекуват. За България този процент е по-висок.

 

„Необходими са усилия от страна на всички, за да информираме обществото за значимостта на това заболяване и необходимостта от своевременното му диагностициране и лечение“, призова д-р Темелкова.

 

Конкурсът за изработка и изрисуване на чинии стартира в Световния ден на остеопорозата – 20 октомври. В рамките на близо месец студентите от НХА изработиха и изрисуваха своите творби, които са част от информационната кампания за превенция на заболяването.

 

Инициативата се реализира от биотехнологичната компания Амджен България в партньорство с НХА под надслов „Нелекуваната остеопороза може да направи Вашите кости крехки като порцелан“.

Коментари