Публикация

Бактерия, резистентна на антибиотици, откриха от НАСА

Бактерия, резистентна на антибиотици, откриха от НАСА

На борда на Международната космическа станция е открита нова бактерия, съобщават от Science Alert. Учените са изолирали Enterobacter щамове, които били намерени в зоните за упражнения, както и в тоалетните на орбиталната станция. Бактерията е резистентна на антибиотици и може да порази хора с отслабен имунитет. Тази щамове обикновено биват открити в отделенията на болници.

 

За щастие щамовете на Enterobacter, открити на МКС, не са патогенни, но самото им наличие е обезпокоително. Космосът е среда, различна от земната - има микрогравитация, повишени нива на въглероден диоксид, хората се намират в по-голяма близост. Всичко това може да окаже влияние на начина, по който бактериите живеят и се разпространяват.

 

Микробиолозите в лабораторията за реактивни двигатели на НАСА редовно анализират проби от микроби, събрани от космическата станция, за да видят дали космическата среда ги засяга по някакъв начин, а също така дали представляват опасност за здравето на астронавтите или деликатното оборудване на орбиталната станция.

Геномите на петте щама на откритата Enterobacter

са генетично подобни на три новооткрити щамове на Земята - обяснява микробиологът Кастхури Венкатесваран .

Тези три щама принадлежат към един вид бактерия, наречена Enterobacter bugandensis , за която е установено, че причинява заболяване при новородени и  пациенти, които са с компрометиран имунитет. 

Изследователите сравняват тяхната антибиотична резистентност с тази от трите клинични щама и установяват, че

бактерията Enterobacter е резистентна на

цефазолин, цефокситин, оксацилин, пеницилин и рифампин и в различна степен има резистентност и към други антибиотици.

Направеното компютърно моделиране сочи 79% вероятност откритите на МКС щамове да се превърнат в човешки патоген и да причинят заболяване.

Дали опортюнистичният патоген като E. bugandensis причинява болести и колко голяма заплаха е, зависи от редица фактори, включително екологични

отбелязва Венкатесваран.

Предстои да бъдат направени още изследвания, за да се установи може ли супербактерията да бъде опасна за хората.

 

Коментари