Публикация

УМБАЛ Пловдив получи дарение от пелени за най-малките недоносени бебета

УМБАЛ Пловдив получи дарение от пелени за най-малките недоносени бебета

Днес, на деня на Св. Стилиян – пазител на децата, УМБАЛ Пловдив обяви, че е сред болниците, които безвъзмездно ще получат специализирани пелени за недоносени бебета. Дарението за пловдивската болница е част от инициативата на Pampers, в рамките на която у нас ще бъдат дарени над 350 000 пелени, специално създадени за нуждите и размерите на най-малките бебета – с тегло от 800 грама. Кампанията ще обхване 45 неонатологични отделения в цяла България. Pampers Preemie Protection са единствените пелени в страната, предназначени за бебета, родени през втория триместър на бременността с екстремно ниско тегло.

 

Всяка година в България преждевременно се раждат около 6000 бебета. През 2017г. в УМБАЛ Пловдив са се родили 163 недоносени деца, 11 от тях с тегло под 1 кг. „Около 15% от родените в болницата деца са с различна степен на недоносеност. Процентът тук е по- висок от средния за страната – 10-11%. Причина за това са възможностите на неонатологично отделение за отглеждане на новородени с екстремно ниско тегло“, заяви д-р Диана Аргирова, началник на отделението по неонатология в УМБАЛ-Пловдив.

Тенденцията в Европа е процентът на недоносените бебета да се покачва. Поради тази причина Pampers си партнира със стотици медицински сестри от интензивни неонатологични отделения в САЩ, Канада и Япония и влага над 10 000 часа в разработването на Pampers Preemie Protection размер минус 3, която е с 40% по-малка от пелена за доносено новородено бебе.

„Още от създаването на първата ни пелена преди повече от 50 години, в Pampers сме посветени на щастливото и здравословно развитие на бебетата”, споделя Е. Юри Хермида, вицепрезидент на „Грижа за бебето“ за Северна Америка, P&G. „През 2002г. бяхме първият голям производител, който създаде пелена за недоносени бебета. Когато акушерките ни помолиха да проектираме пелена за бебета с тегло 800 г, всички бяхме изключително вдъхновени да създадем най-добрата ни пелена досега с грижа за най-крехките бебета.”

Новите пелени с размер от минус 3 са предназначени да сведат до минимум дискомфорта и да подпомогнат съня, позиционирането и медицинските грижи за недоносените деца. Централната част на специализираните пелени следва извивките на тялото и спомага бедрата да почиват удобно и да се развиват правилно.

Според д-р Аргирова наличието на специализирани пелени за недоносени бебета в България е революция . С появата им у нас ще се подобрят и улеснят грижите за преждевременно родените деца. „Пелените са нещо, което се слага на бебето още от момента на раждане, а смяната му е многократна през денонощието. Какво по-добро от това да имаш точен размер пелена и тя да е с отлично качество?“

Специализираните пелени ще достигнат до 30 града в страната, като целта е дарението да покрие нуждите на болниците до края на 2019 г.

 

 

За Проктър и Гембъл:

P&G обслужва потребителите по целия свят с един от най-силните портфейли от доверени, качествени, водещи марки, включително Always®, Ambi Pur®, Ariel®, Fairy®, Gillette®, Head & Shoulders®, Lenor®, Oral-B®, Pampers® , Pantene®, Tide®. Общността на P&G включва операции в около 70 държави по света. Моля, посетете http://www.pg.com за последните новини и информация за P&G и нейните марки.

Коментари