Публикация

Отнеха лиценза на столична болница, ВАС спря изпълнението на заповедта

Отнеха лиценза на столична болница, ВАС спря изпълнението на заповедта

Министърът на здравеопазването е издал заповед, с която отнема издаденото разрешение за дейност на болница „Европа“ в София.

 

Това информира Центърът за защита правата в здравеопазването.

Производството е започнало по жалба на жена, на която са били извършени пластични процедури

за уголемяване на бюста и редуциране на подкожна мастна тъкан.

Операцията е извършена от италиански пластичен хирург

Няколко месеца след интервенцията, вероятно недоволна от резултата на разкрасяването, жената подала жалба до агенция „Медицински одит“. При проверката на агенцията се е установило, че

в разрешителното на болницата не са вписани дейности по пластична хирургия, а само по обща хирургия

Независимо от това, че пластиката е извършена от чуждестранен специалист, преценили да подадат сигнал до министъра на здравеопазването за извършване на неразрешена от закона лечебна дейност, посочва ЦЗПЗ.

Министърът издал заповед за отнемане на лиценза на болницата

която по закон се изпълнява, независимо от обжалването. Преди дори обаче същата да бъде връчена в болницата, дошли служители на Регионалната здравна инспекция, които да я приведат в изпълнение. Създадена била организация всички лежащо болни в този момент да бъдат настанени за лечение служебно във Военномедицинска академия. Част от пациентите отказали да продължат лечението си в друга болница, а други посочили в декларации, че не желаят да бъдат транспортирани конкретно във ВМА.

 

Тази възникнала ситуация, в която на практика се суспендира законовото право на избор на пациентите къде да се лекуват, е в основата на аргументацията на Върховния административен съд, изтъква организацията.

ВАС е постановил определение, с което спира изпълнението на заповедта до окончателното решаване на спора по същество.

Ако в крайна сметка заповедта за отнемане на лиценза бъде отменена, то държавата може да бъде осъдена да заплати значително по размер обезщетение за нанесени имуществени вреди на дружеството собственик на болница „Европа“, допълват от Центъра за защита правата в здравеопазването.

Коментари