Публикация

Обучение и семинар за историята на фармацията във Варна

Обучение и семинар за историята на фармацията във Варна

Обучение и семинар по „История на фармацията във Варна” се проведе в Музея по история на медицината в рамките на честванията на 10-годишния юбилей на факултет „Фармация”.

В рамките на събитието бе представена и новата историческа колекция

която се намира във фоайето на 8-мия етаж във Факултета по фармация.

 

Доайенът в областта на научните исторически изследвания за развитието на фармацията в България проф. Златка Димитрова от Факултета по химия и фармация на СУ „Св. Климент Охридски” представи историческа лекция за първите жени, дипломирани като фармацевти и практикували фармацевтичната професия в нашата страна.

Голям интерес предизвика презентацията на тема „Аптеките на Стара Варна”

изнесена от краеведа Християн Облаков - изследовател на варненската история и архитектура.

 

Доц. Анна Тодорова, потомствен фармацевт четвърто поколение, представи

историческото развитие на фармацията във Варна от 1906 г. насам

през професионалния път магистър – фармацевтите във фамилията.

В събитието участваха още

инж. Николай Недялков, който разкри информация за първия фармацевтичен завод за лекарства, построен във Варна, доц. Евгени Григоров който представи най-стария учебник по фармация от фонда на библиотеката в МУ-Варна, издаден през 1881 г. и магистър-фармацевт Дора Рогова, дългогодишен ръководител на звеното по „Лекарствена информация" към Държавното аптечно обединение във Варна, която сподели спомени за работата и дейностите на тази специализирана структура.

 

Екипът на Катедра „Организация и икономика на фармацията“ към МУ-Варна има амбицията да превърне в традиция тези семинари.

Коментари