Публикация

Първи случай на свински грип у нас за този сезон

Първи случай на свински грип у нас за този сезон

Първият случай на грип за есенно-зимния сезон е регистриран в София. Това съобщи главният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев, цитиран от dir.bg.

Положителната проба за H1N1 е потвърдена в националната реферетна лаборатория по грип на Националния център по заразни и паразитни болести. Болните са майка и дете на 6 години.

H1N1 e широко познат като свински грип

Пандемичният грип, или калифорнийски грип тази година дойде по-късно от очакваното и не се очаква да се разрасне од епидемия, защото много хора вече имат изграден имунитет към него.

Той не е сред прогнозираните от Световната здравна организация четири грипни щама, които основно ще ни атакуват тази зима. От групата на А щамовете това са "Мичиган" и "Сингапур", а от групата на Б - "Колорадо" и "Пукет".

Симптоми на свински грип

Най-рисковата група са децата и при тях е придружен с:

  • учестено дишане
  • кожата посивява
  • не са жадни и отказват да приемат течности
  • стават раздразнителни и нервни или свръхактивни
  • наблюдава се асоциалност
  • повръщане
  • отпадналост и умора

Най-честите симптоми са температура над 38 градуса, треска, сухо гърло, главоболие, хрема, храчки, кашлица, болки в корема, мускулите и ставите.

 

Първоначалната симптоматика може да бъде последвана от временно подобрение, но след това вирусът се завръща с тежка кашлица, повръщане и треска.

 
Щам H1N1  е опасен за

хора с намален имунитет, каквито са възрастните хора, бременните жени и за хората с хронични заболявания. Такива са пациентите, страдащи от хронични белодробни, бъбречни и имунни заболявания.  Хората със сърдечносъдови заболявания, диабет и бронхиална астма също трябва да внимават. 

 

Пациентите от рисковите групи трябва да потърсят консултация с лекар още при проява на първите симптоми.

 

Коментари