Публикация

Оперирахме успешно 11-килограмова миома, спасихме 51-годишна пациентка

Оперирахме успешно 11-килограмова миома, спасихме 51-годишна пациентка

Отново оперирахме пациентка с огромен тумор на матката, всички от екипа сме много щастливи, че тя вече е добре, защото става дума за жена, която е все още на 51 години. Това заяви водещият гинеколог от болница „Медлайн“-Пловдив д-р Антон Михнев, след като отстрани 11-килограмова миома.

 


И тази формация е открита случайно, въпреки че от 3 години жената усетила, че напълнява, но си мислела, че промените са напълно нормални за тази възраст. Не търсила медицинска помощ, но неотдавна била на профилактичен преглед. След направените кръвни изследвания личният й лекар веднага я насочил към гинеколог, защото носи голям тумор в корема и вероятно ще се наложи оперативна интервенция. За д-р Михнев разбрала от свои близки, които гинекологът лекувал. Те й казали, че е голям специалист и досега успешно е помогнал на много жени с подобни проблеми.

 


При прегледа в болница „Медлайн“ диагнозата се потвърди – жената има огромно образование, което притиска всички вътрешни органи – дебелите и тънките черва, уретера, дори се разпростира до диафрагмата, заяви гинекологът д-р Валентина Вангелова, участвала в операцията. Пациентката се задъхвала при ходене и особено когато изкачва стълби.

 


„За този година това е третият огромен тумор, който отстраняваме с моя екип, но сме лекували още петнайсетина жени, при които формациите не бяха стигнали 10 кг, но бяха наполовина, посочи д-р Михнев. - За всички причината е една – пренебрегната профилактика от страна на пациентките. Не посещават АГ кабинет поне веднъж годишно, макар да е задължително дори когато нямат никакви оплаквания.“ Лекарят подчерта, че само редовните прегледи могат да ги избавят от образуването на големи тумори, които влекат след себе си и по-тежки операции, по-дълъг възстановителен период, а в някои случаи водят и до израждане в злокачествени образувания.

 


В началото на годината екипът на д-р Михнев оперира 85-годишна жена, за да премахне 18-килограмов тумор от яйчника. За наша и за радост най-вече на близките жената се възстанови отлично и се прибра при семейството си, посочи водещият гинеколог.

 

 

 

 

Коментари