Публикация

Гласът на лекарите в дискусията за НРД 2019

Гласът на лекарите в дискусията за НРД 2019

Близо  350 български лекари се включиха в дискусията НРД 2019 – какво искат лекарите, инициирана от БЛС в CredoWeb. Лично председателят на УС на организацията д-р Иван Маджаров следи за всяко споделено мнение и обеща да се съобрази с исканията на лекарите и да направи всичко възможно голяма част от тях да намерят място в Анекса към НРД 2018, който ще регламентира финансовата рамка за 2019-а.

Лекарите са изключително активни, а коментарите им надхврълят злободневните финансови въпроси. Ето и най-интересните мнения до момента:

За да има качествено здравеопазване, трябва да се ликвидира тази лудост - НЗОК и неадекватните пътеки. Всеки трябва да се застрахова, където и както пожелае, според заплатата си. В нашата държава всеки е готов да протестира за ток, парно, гориво, заплати, и всеки пожелава на другия да е жив и здрав, но никой не иска да плаща за здраве. Според пациентите мизерните здравни осигуровки са напълно достатъчни, да подсигурят адекватно лечение по всяко време на денонощието и петзвездно обслужване,но не са готови да си заплатят преглед, ако състоянието им не е спешно и цитират Хипократовата клетва, заплашват с телевизии, със саморазправа и побой.

Винаги съм се чудила защо лекарите не протестират за необходимостта от повишаване на квалификацията. Липсва гарантиран служебен отпуск за квалификация, курсовете са скъпи, провеждат се предимно в София. Всичко се прави на магия, за да вземеш специалност.

Добре е БЛС да се пребори за остойностяване на лекарския труд и да се въведат достойни минимални норми за заплати на санитари, сестри, лекари без специалност, лекари с 1,2 и т.н специалности. В болничната помощ да се намери начин за реално остойностяване на дейността. Дори не казвам на клиничните пътеки, защото това е една изключително порочна система, която помага на пациента само на парче. Да се спре порочната практика всички българи в болница, защото от това зависи заплатата на болничните лакари, но се и източва НЗОК.  Да се увеличи лимита за диагностика в амбулаторната помощ, това би намалило потока към болниците и съответно ще намали общите разходи за здраве. Да се остойности по-достойно труда на амбулаторните лекари, като се въведат тарифи по отделно за всяка една дейност- преглед, ЕКГ, ехография. А не при кардиолога да се заплати отделно преглед и отделно ЕХОКГп, а при гастроентеролога, нефролога и ендиоокринолога преглед+ехо на цената само на преглед. Не може да отидеш на фризьор, на маникюр и т.н и да заплатиш 20 лв и повече, а при лекаря преглед че и ехография да е на същата цена.

2019 - дпълнителни около 500 мл. и отново в края на годината ще бъде същото ужасно положение, ако не и по-зле. Абсолютно против съм всякакви допълнителни осигуровки. Това е наглост при положение че плащат само около 2,5мл от 7 мл. население. Тези които ги осигурява държавата, а това са повече от половината българи, то е само на книга! 20г. БЛС не може да се пребори за основното си задължение да се остойности лекарския труд! Всичко се решава АБСОЛЮТНО субективно и на базата на лобита!

БЛС трябва да се бори и договори за стабилна и предвидима система. Условията по изпълнение на договора да не са в състояние да бъдат променяни през ден. а да важат минимум 6 ( шест) месеца. Да се утвърдят стандарти възможно най-бързо, както и алгоритми и протоколи на поведение от научните дружества за да спрат различните трактовки от различни проверяващи. БЛС трябва да настоява за приемане на регламент договор с НЗОК може да се вкючва единствено след премината акредитация на лечебното заведение и минимум една година лечебна дейност с изключение на първичната медицинска помощ. Трябва да настоява за методика на ценообразуване на дейностите по доболнична и болнична медицинска помощ. Стандарт за минимален относителен дял на разходите по пера - медикаменти, диагностични процедури, квалифициран медицински труд, непреки разходи за лечение по дигностична лечебни групи заболявания и по профили - терапевтичен, хирургичен, педиатричен.

БЛС трябва да настоява за постоянна интернет връзка и обмен на информация с НЗОК, както касовите апарати на фирмите с НАП. Така ще отпадне съмнението и обвиненията, че лекарите са мошеници и търгаши. БЛС трябва да се пребори с лекарското задължение да следи за осигурителен статус - защото закона е за “ Задължително здравно осигуряване” или да ни отмени задължението да лекуваме всички без правото да отказваме лечение. Искането на едно или друго в конкретика размива и обезсилва съсловието. Договарянето на стабилна система на принципи е в интерес както на пациентите така и на нас лекарите защото така можем да менажираме дейността си по ефективно и да планираме поведението си в переспектива. Всичко друго е Брауново движение с хаотични ненужни разходи. А това влияе и на доходите на медицинското съсловие.

Всички лекарски предложения и искания можете да прочетете и допълните в дискусията НРД 2019 - какво искат лекарите>>>

 

Коментари