Публикация

Респираторните вируси в етиологията на белодробните заболявания

Респираторните вируси в етиологията на белодробните заболявания

Наред с алергиите, микроорганизмите, замърсената околна среда, ниския социален статус, недохранването и др., респираторните вируси са важен етиологичен фактор за възникването на остри и хронични белодробни заболявания при деца и възрастни.

 

Разглеждат се общите характеристики на респираторните вируси, асоциирани с белодробните заболявания. Подчертава се, че част от тези вируси навлизат и се размножават в различни отдели на дихателните пътища, а други използват дихателната система само като входна врата на инфекцията, като се разпространяват след това по хематогенен, лимфогенен и др. пътища до мястото на репликацията си.

 

В светлината на тези данни се разглеждат вирусните агенти респираторно-синцитиален вирус (RSV), риновирус (RV), грипните и парагрипни вируси и др. като причинители на острите и хронични възпалителни процеси и последващи обостряния в различните отдели на дихателната система, както и ролята на настинката и микробите инфекции. Например, днес се счита, че около 50% от обострянията при бронхообструктивния синдром започват с вирусна инфекция на горните дихателни пътища. Също така, вече е ясна и връзката между астмата и ХОББ при деца и възрастни.

 

Специално внимание се отделя на съвременните диагностични методи и интерпретирането на определени лабораторни констелации при респираторните вирусни инфекции. Нови профилактични и лечебни практики при респираторните заболявания също са обект на изложението.

 

Пълната презентация вижте в прикачения файл.

Прикачени файлове

Коментари