Публикация

Лаборатория „ЛИНА“ с уникален апарат за Източна България, открива 1316 вида микроби

 Лаборатория „ЛИНА“ с уникален апарат за Източна България, открива 1316 вида микроби

 

Апаратът използва съвременна технология, благодарение на която с изключителна точност се идентифицират бактерии и гъбички

 

 „ЛИНА“ е единствената медицинска лаборатория в Източна България, разполагаща с апарат, който идентифицира 1316 вида бактерии и гъбички.  Това е MALDI-TOF MS (Matrix-Assisted Laser Desorption/Ionization Time of Flight Mass Spectrometry), който  се характеризира с изключителна точност, т.к. се базира на иновативна технология, внедрена през последните години в практиката. Екипът на микробиологичната лаборатория в „ЛИНА“ е преминал обучение за работа с апарата и вече го използва активно в ежедневната работа.

 

„Видовата диагностика чрез тази технология е много по-бърза и по-прецизна в сравнение с имунологичните и биохимичните тестове. MALDI-TOF MS се утвърди като необходим и търсен метод за идентификация на видовете в съвременните микробиологични лаборатории. Голямо предимство на апарата, който използваме, е възможността за паралелен анализ на 192 проби. Медицинска лаборатория „ЛИНА“ е единственото място в Източна България, където се предлага такава технология. В останалите части от страната само в три лаборатории функционира аналогичен апарат. MALDI-TOF MS е инвестиция в експресна и качествена диагностика“, заявява доц. Сашка Михайлова, микробиолог в лаборатория „ЛИНА“.

 

Какво представлява технологията?

 

За идентификацията се използват микробни култури. Те се смесват с матрица върху специална плака, въвеждат се в апарат и се въздействат от лазер. Като резултат се генерират т.нар. MALDI-TOF спектри, анализират се чрез софтуер и се сравняват със съществуващи профили в база данни.

 

Какви са нейните предимства?

 

С MALDI-TOF MS идентификацията се постига за минути. С автоматизираната система VITEK 2 Compact са необходими часове, а с класическите методи – 1-2 дни. Чрез използването на новия апарат микробиолозите по-бързо откриват болестотворните бактерии.

 

Как помага при ситуации, често срещани в практиката?

 

При вземане на гърлен секрет за микробиологично изследване, в същия ден се прави посявка върху хранителни среди. На следващия ден микробиологът търси болестотворни бактерии. Понякога не е възможно тези бактерии да се разграничат от бактериите, които нормално обитават горните дихателни пътища. В такъв случай е необходим още един ден, за да се определи вида на бактериите и ако са патогенни, да се продължи с изготвянето на антибиограма. С MALDI-TOF MS денят за идентификация се спестява.

 

При изследване за урокултура и наличие на стафилококи в пробата, понякога не е възможно да се прецени дали са от вид, причиняващ инфекция (Staphylococcus saprophyticus) или са попаднали в урината от кожата поради недобър тоалет (Staphylococcus epidermidis). В такъв случай се правят допълнителни тестове, които изискват едно денонощие. Ако се докаже S. saprophyticus, се назначава антибиограма. Ако се установи S. epidermidis, на пациента се съобщава, че урината е замърсена и се препоръчва да донесе нова проба. С MALDI-TOF MS денят за идентификация се спестява.

 

С новия апарат ще се ускори и идентификацията на бавнорастящи микроорганизми като гъбички и някои групи бактерии. Например, за да се определи вида на дрождите от род Candida, е необходимо да се натрупа достатъчно количество клетъчна маса, което обикновено изисква два дни. MALDI-TOF MS работи с много малко микробна култура, която обичайно е налична на 24-тия час.

 

„Много важно е, че MALDI-TOF MS осигурява по-висока достоверност. Новият апарат разграничава 1316 вида бактерии и гъбички. За сравнение: автоматизираната система VITEK 2 Compact идентифицира 441, а традиционните методи обикновено позволяват диагноза на десетки.

 

В резултатите на лаборатория „ЛИНА“ ще се появят видове, които до момента не са съобщавани, т.е. ще нарастне надеждността на диагностиката. Съществено е да се знае, че при антибиограма микробиологът взема предвид каква е бактерията, за да определи кои антибиотици да се изследват и след това да отчете резултатите. Идентификацията е от значение за съобразяване с природната резистентност на микробите, която е видово обусловена“, допълва доц. Михайлова.

Коментари