Публикация

Обучено куче надушва промените в кръвната захар


Като повечето деца, 6-годишната диабетичка Ребека обича своето куче, но тя има и по-специална причина – Шърли може да надушва опасно ниските или високите нива на кръвната захар.

Кучето е обучено по програмата „Hypo Alert Dogs”, която е към благотворителната организация „Cancer and Bio-detection Dogs”.

Първоначално животните са тренирани да откриват рак, а впоследствие и да разпознават хипогликемия и хипергликемия. При изменения в нивата на кръвната захар се променя миризмата на човек. Това е доловимо естествено само за кучешкия нос.

Шърли започва да ближе ръката на Ребека преди да настъпят симптомите на хипо- или хипергликемията. Тя дори може да донесе диабетния комплект на детето. По този начин се предотвратява влошаване на състоянието (припадък, кома, дори смърт).

Момичето е диагностицирано с диабет тип 1 преди две години, но не усещало промените в кръвната захар, което застрашавало живота й, тъй като не винаги можело да реагира навреме. Сега обаче вече кучето следи състоянието й денонощно. 

Коментари