Публикация

Четири са вече случаите на грип в страната

Четири са вече случаите на грип в страната

Първите положителни проби за грип от началото на сезона са получени през изминалата седмица.

Доказани са 3 грипни вируса A (H1N1) и един грипен вирус A (H3N2)

Това информира Министерството на здравеопазването.

 

Нивото на интензивност на епидемичния процес на грип и остри респираторни заболявания в България продължава да нараства постепенно. В седмицата 26 ноември – 3 декември общата заболяемост е 118,3 на 10 000 души. Сред наблюдаваните общо 381 400 души от всички възрастови групи са регистрирани 4 512 случая на остри респираторни заболявания. 4 071 са били случаите през предходната седмица. Очаквано с най-висока заболяемост е възрастовата група 0 - 4 години, следвана от възрастовата група 5 - 14 години.

 

През следващите няколко седмици броят на болните постепенно ще се увеличава. Очакванията на здравните власти е през януари и началото на февруари да настъпи и пик на грипните заболявания.

Характерно за грипа е внезапно втрисане, висока температура, общо неразположение, болки в мускулите и ставите

Периодът от заразяването до появата на първите симптоми е средно 2 до 5 дни. Заразяването става по въздушно-капков път – чрез кихане и кашляне, но вирусите са устойчиви във външната среда и могат да преживеят няколко часа върху повърхности и запрашена среда. Честото миене на ръцете и доброто проветряване намалява възможността за заразяване от околните предмети и повърхности.

Най-честите усложнения при грипа са остри вирусни бронхопневмонии, трудни за диагностика и за лечение

както и синуити, отити, миокардити и други. Най-уязвими за развитието на усложнения са малките деца и възрастните с хронични заболявания.

Използването на антибиотици при вирусно заболяване, неусложнено с бактериална инфекция 

е излишно и с нищо не помага на организма. Антибиотик може да се приема само след преценка от лекуващия лекар, спазвайки вида, дозата и продължителността на изписания препарат.

 

По данни на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията в Стокхолм към настоящия момент активността на сезонния грипен вирус в Европейския регион на Световната здравна организация е ниска. Грипни вируси се изолират спорадично от хора с респираторни заболявания, потърсили медицинска помощ, като и двата типа грипни вируси А и В се откриват почти по равно. Типично за този период на грипния сезон, заболяемостта и смъртността от грип са ниски.

Важно е да знаем как да предпазим околните, ако имаме симптоми

За целта:

  • Избягвайте близък контакт с болни лица. Избягвайте местата с много хора и масовите мероприятия.
  • Ако сте болен, стойте на безопасно разстояние от другите, за да ги предпазите от заболяване. Избягвайте използването на обществения транспорт при възможност.
  • Използвайте хирургическа маска, ако имате такава възможност.
  • При заболяване останете вкъщи, не ходете на работа или училище и не излизайте по други причини.
  • Измивайте редовно ръцете си със сапун и вода, особено след кихане и кашлица.
  • Покривайте устата и носа си с ръка или кърпичка за еднократна употреба при кашлица и кихане.
  • При липса на условия за миене на ръцете използвайте влажни хигиенни кърпички за ръце.
  • Почиствайте твърдите повърхности като дръжки на врати, телефони и други често с обикновен почистващ препарат.
  • При липса на усложнения грипът се лекува в домашни условия с медикаменти, които облекчават симптомите, и достатъчно количество течности.

Не прибягвайте до самолечение

Потърсете медицинска помощ при първите симптоми, съветват още от МЗ.

Коментари

През последните дни използвам за профилактика Ремантадин по 1 таблета,дневно,както и хомеопатични медикаменти!

Петър  Галев
3 дек 2018 16:36

Ако при първите симптоми се започне специфично лечение с противовирусни лекарства, тежестта на заболяването значително намалява, като и рискът от усложнения. Възстановяването е много по-бързо. Но най-ефективното действие на ремантадина и на другите специфични лекарства е при старт на приема в първите 24 до 48 часа. Изчакването при втрисане, висока температура и болки по цялото тяло е грешно. Особено при вече доказана циркулация на грипни вируси.