Публикация

Концерт по повод Световния ден за борба с наркотиците


С мегаконцерт под мотото „Животът е дар - не го погубвай!” ще бъде отбелязан Световният ден за борба с наркотичните вещества в Пловдив. Той ще се проведе на 26 юни от 20:00 часа на площад „Централен” и в него ще участват група „Ренегат”, Ани Лозанова – Band, както и Richard Mantarliev – Band. Целта е да се повиши информираността на обществото за наркотиците, а оттам и превенцията.

Пловдив е на първо място в страната по интервенозно приемане на наркотици при деца между 13 и 18 години.
Това съобщи новият председател на Съвета за борба с наркотичните вещества към община Пловдив Петя Василева.

Положението е особено тревожно в квартал Столипиново, където наркозависимите са около 5 хиляди, а много от пласьорите са малолетни.

Според Петя Василева превантивно-информационният център трябва да заработи по-активно, особено сред рисковите групи в ромските квартали и в пловдивския затвор.

Една от задачите е в центъра да се консултират родители и да се организират обучителни семинари за хора, които да разпространяват идеята за превенция на наркотиците, каза още тя.

Много често родителите пропускат първите симптоми при употребата на наркотици, а когато разберат, е късно.

„Ако видите, че детето ви е разсеяно, сънливо или е безразлично към любимите си занимания, това са първите сигнали”, отбеляза Петя Василева.

Тя подчерта, че вече се обучават хората, които наесен ще влязат в училищата, за да работят с най-малките ученици - от първи до четвърти клас.

Практиката досега показва, че вариантът превенцията да започва между пети и осми клас е неудачен, тъй като подрастващите вече са формирали своя характер, а много от тях са опитали и наркотиците.

Коментари