Публикация

Д-р Д. Ленков: Не може да се прави регулация на болните хора

Д-р Димитър Ленков, главен секретар на Българския лекарски съюз, пред Хелт медия:



Ако за миналата година в бюджета на Националната здравноосигурителна каса парите за болнична помощ бяха 930 млн. лв., за тази година те са около 730 млн. лв. Т.е. касата  трябва да се вмести с плащанията в тази сума, но на езика на хората това означава понижаване на качеството на медицинското обслужване, което те получават. А пари по принцип има, но те са част от консолидирания бюджет на държавата според промените в закона, които бяха приети.

Никъде в Европа няма такова чудо - пари за здравни вноски да отиват в националната банка. Бюджетът на НЗОК трябва да е абсолютно отделен и да не може финансовият министър да си позволява да взема пари, събрани от здрави вноски, и да ги употребява за други цели. БЛС непрекъснато настоява за връщане на парите на хората в здравния фонд, за да не говорим, че не стигат направления, че болниците трябва да работят с делегирани бюджети. Това е другият абсурд на ситуацията, защото не може да се прави регулация на болните хора.

На срещата, която имахме с директора на касата д-р Нешева, разбрахме, че бюджетите се правят на база на това колко пациенти няколко години назад са били лекувани в дадено лечебно заведение. Но понякога обикновената статистика може да ни изиграе лоша шега. Ако се появят епидемия или повече заболявания през летния сезон, една болница ще трябва да приема повече пациенти. Делегираният бюджет не е правилната мярка. Би трябвало едно лечебно заведение да има право да приема колкото е необходимо. Според Националния рамков договор колкото се изработи, толкова и касата трябва да му заплати.

Сега са забавени и плащанията – има дължими суми към болниците... Това ще доведе до невъзможност на лечебните заведения  да продължат да работят и те ще затворят някои отделения. Например болницата в Ардино вече работи само със спешния кабинет и диагностичния блок. Чува се, че редица болници ще започнат да пускат персонала в отпуск за летния период. Тук се крие заплаха не само за голямо социално напрежение, но и за влошаване на здравето на нацията като цяло, което е свързано и с националната ни сигурност.

Лекарският съюз алармира за тези неща и въпреки че имаме уверенията на д-р Нели Нешева, че за април и май болниците ще получат на 100 процента изработеното, ние, българските лекари, не искаме да носим отговорност за това, което ще стане. Трябва на широката общественост в България ясно да се каже, че ако отидат в някоя болница и откажат да ги приемат, лекарите няма да носят отговорност, защото няма пари, с които да ги лекуват.

Нека управляващите институции да обяснят на хората защо сме в такова състояние, при положение че около 830 милиона лева от бюджета на НЗОК, които са събрани за разплащане за здравни услуги, стоят във фискалния резерв на БНБ по нареждане на финансовия министър Симеон Дянков. Това е нарушение на финансовата дисциплина. С пари, събрани за здравни услуги, не може да се разплаща абсолютно нищо друго.

Коментари