Публикация

Газове, тежест в стомаха, колики - какво ги причинява

Газове, тежест в стомаха, колики - какво ги причинява

Образуването на газ в дебелите черва е обичайно, казва д-р Сираган Дереджян, началник на отделение по оперативна ендоскопия в УМБАЛ "Св. Ив. Рилски" - София. Проблеми с метеоризма имат повечето хора, което е естествено. Нормално е всеки човек да образува газ в гастроинтестиналния тракт, като по-голямата част от образуваните газове се резорбират и се инактивират. Една част от тях остават и се отделят по естествен път. Метеоризмът може да се окаже нещо много невинно, но може да бъде и сигнал за начало на сериозно заболяване.

Какви са причините

д-р Сираган Дереджян, гастроентеролог
д-р Сираган Дереджян, гастроентеролог

В горните отдели на гастроинтестиналния тракт се отделя сок, който е кисел по своя характер, с ниско ph. Този стомашен сок се среща със стомашните сокове в дванайсетопръстника, в тънките черва и при срещата на кисел и алкален сок се образуват големи количества  въглероден двуокис.

Чревната флора въздейства върху хранителни остатъци, попаднали в дебелите черва и от бактериите, намиращи се там, се образува газ. Гнилостната флора, често анаеробна, също участва в образуването големи количества газ в дебелите черва. В дебелите черва се отделя водород и метан. 

Неправилното хранене, заболяванията и стреса са основни причини за метеоризъм

Има случаи, когато пациенти в стресово състояние поглъщат големи количества газ, обяснява д-р Дереджян. Това явление се нарича аерофагия и се явява екзогенен фактор за подуване на корема. Пациенти с аерофагия най-резултатно се лекуват със средства, наречени аксиолитици. Аксиолитиците се борят със стреса, със страховата напрегнатост и тревожност. Сред екзогенните причинители на метеоризъм са също: приемът на течности по време на хранене, говоренето по време на хранене, неправилният хранителен режим. 

Какви храни се препоръчват при свръхотделяне на газове

Добре е хранителният режим да е съставен предимно от храни, които не предизвикват дразнене на червата. Трябва да се ограничат храни, които при обработката в храносмилателния тракт на човека отделят много газ. Това са бобовите растения, грубоцелулозни храни, хляб с високо съдържание на трици.

 

 

За лечение на метеоризъм

е особено подходящ специално създаденият за тази цел препарат Comfortex, който съдържа в себе си екстракти от автентични индийски билки. Добрата им комбинация повлиява успешно нарушенията в храносмилането, спазмите на стомаха, тежестта и подуването, метеоризма. Хубаво е да се дават препарати с ензимна същност, изтъква гастроентерологът. С оглед потискането на някои вредни щамове в черват в най-тежките случаи може да се прибегне за кратко до прилагането на лечение с антибиотици, които не се резорбират в храносмилателния тракт. 

 

Особено важна роля в успешната терапия на повишеното газоотделяне и нарушеното храносмилане играят пробиотиците.

Прекомерното образуване на газ в някои случаи води до

прекомерно разтягане на чревни бримки, съпроводени с нетърпими колики и  дори възникване на периториално дразнене със съответната придружаваща симптоматика. В такива случаи задължително трябва да се потърси консултация със специалист, защото може да се окаже начало на по-сериозно заболяване, подчертава д-р Сираган Дереджян.

Коментари