Публикация

Защо пръстите се набръчкват във водата?


Смятате, че знаете всичко? А дали всъщност можете да отговорите на съвсем обикновени въпроси?

Следващият материал е за любознателните хора, които не потискат любопитството си за нови факти.

Предлагаме ви няколко разнообразни въпроса, които ще обогатят знанието ви:

Кое е най-безопасното място по време на гръмотевична буря?

Високите и заострени обекти, които стърчат сами в откритото пространство, понякога могат да бъдат ударени от гръмотевица. Мълния може да падне и върху земята около високи дървета.

Най-безопасното място за приютяване по време на гръмотевична буря е плътно затворената кола. Ако няма такава възможност, е добре да се скриете в някоя канавка или сред група храсти с еднаква височина. Стойте далече от гранични места – между вода и земя, скали и земя, гора и поле. Непременно спазвайте 5 метра дистанция от метални предмети или други хора, тъй като светкавиците често преминават от един обект към друг.

Защо еднояйчните близнаци имат различни пръстови отпечатъци?

Въпреки че ДНК-то на еднояйчните близнаци е еднакво, във външния им вид има някои разлики, защото не всички физически признаци се определят само от гените. Пръстовите отпечатъци се оформят, докато зародишът се развива в утробата, и се влияят от колебанието на хормоналните стойности.

Случайните мутации в тези стойности са причината и за разликите в броя и разположението на луничките и бенките по кожата на близнаците. 

Стават ли хората все по-високи?

Средният ръст, поне в западното общество, се увеличава заради по-качественото хранене на децата. Жените са привлечени сексуално все повече от по-високи мъже -  с ръст над 183 см. Тази тенденция не може да продължи до безкрай, защото хората с ръст над 188 см често имат проблеми с гърба. А при височина над 203 см сърцето се затруднява да изпомпва кръвта до всички точки на тялото. 

Защо когато имаме температура, ни е студено и ни тресе?

Температура се вдига, когато вътрешният термостат на организма, който се намира в хипоталамуса, се „загрее”. При силно физическо натоварване или при горещо време температурата на тялото може да се повиши, но термостатът остава на ниво около 36.8°C.

Когато на човек му е горещо, хипоталамусът се опитва да компенсира това с потене и увеличаване на кръвния поток към кожата. При настинка обаче термостатът се покачва. Това означава, че когато телесната температура пада под 36.8°C, се появява усещането за студ и треската, за да провокира повишаване на температурата. По-високата температурата бори инфекцията, като ускорява производството на бели кръвни телца и забавя възпроизводството на бактериите.

Защо пръстите на ръцете и краката се набръчкват, когато престоят във вода?

Водоустойчивият слой на кожата се изтрива в тези части на тялото, които са в непрекъснат контакт с предмети (ръцете и краката). Ако се потопите във вода с по-ниска концентрация на разтворени соли от тази в клетките на кожата ви, ще се получи осмоза, водата ще се абсорбира и клетките ще се подуят. Тъй като са прилепени към долната тъкан, те се принуждават да се набръчкат, за да се приспособят.

Какво представлява хълцането?

Хълцането се причинява от неволна контракция на диафрагмата, при което внезапно се поглъща въздух, като същевременно глотисът (гласовият апарат на ларинкса) се затваря. Когато струята въздух достигне затворения глотис, се получава този характерен звук.

------------------

Очаквайте продължение ...

Коментари