Публикация

Психичното здраве на българина обсъждат депутати и специалисти

Психичното здраве на българина обсъждат депутати и специалисти

Народното събрание ще бъде домакин на кръгла маса на тема

„Психиатрията в България – предизвикателства и перспективи”

на 12 декември (сряда).

 

Организатори на дискусията са Националният център по обществено здраве и анализи и Комисията по здравеопазване към парламента, информира Центърът за защита правата в здравеопазването.

Модератор ще бъде председателят на здравната комисия д-р Даниела Дариткова

Националният консултант по психиатрия проф. Дроздстой Стоянов ще представен доклад на Европейската психиатрична асоциация за психично-здравните грижи в България и процеса на реформа.

 

Директорът на Националния център по обществено здраве и анализи доц. Христо Хинков ще изнесе презентация на тема „Повишаване на капацитета на специалистите от първичната извънболнична медицинска помощ в България за превенция и ранно откриване на психично-здравни проблеми”.

Поканени за участие са специалисти и експерти в областта на психиатрията, неправителствени организации.

Състоянието на психиатричната помощ от години не е добро и секторът се нуждае от сериозни реформи, отбелязват от ЦЗПЗ. Според организацията е необходима по-добра организация както на амбулаторната, така и на стационарната грижа.

Секторът се нуждае от допълнителни финансови средства както за инвестиции в материалната база, така и за повишаване на възнагражденията на работещите в психиатричните звена, а също и за достъп на пациентите до съвременни лекарства, изтъкват от Центъра за защита правата в здравеопазването.

Коментари