Публикация

Забрана за тютюнопушене и на открито предвиждат промени в закона

Забрана за тютюнопушене и на открито предвиждат промени в закона

Ограничаването на тютюнопушенето е сред основните приоритети на Министерството на здравеопазването. Затова изготвихме промени в Закона за здравето, които разширяват забраната за пушене в закрити и на някои открити обществени места. Трябва да си дадем ясна сметка, че тези забрани не целят само опазването здравето на непушачите, целта ни е да предпазим и самите пушачи.

Това заяви заместник-министърът на здравеопазването Светлана Йорданова по време на кръглата маса

„По-добри закони - за по-добро здраве. Подобряване на здравните политики за ограничаване на тютюнопушенето“.

Заместник-министърът припомни, че СЗО е изпратила до всички законодателни органи препоръки да бъдат разширени мерките за забрана на тютюнопушенето, като те са отразени в предложените изменения в Закона за здравето.

От една година Министерството на здравеопазването ясно и открито споделя всички притеснения, които съпътстват работата ни най-вече при упражняването на контрола по отношение забраната за тютюнопушене. Разчитаме на неправителствените организации, академичната общност и българските лекари, за да сме сигурни, че разполагаме с независими и обективни изследвания, които да ни послужат за основа при предложенията за законодателни промени,

допълни Йорданова.

 

От Коалиция за живот без тютюнев дим благодариха на заместник-здравния министър за добрия диалог, който имат с Министерството на здравеопазването и за общите инициативи за намаляването на тютюнопушенето.

Коментари